En marxa la Setmana del Consum Responsable 2020!

14/11/2019 - 09:59

Serà del 13 de març al 5 d'abril de 2020 a Barcelona per promoure formes de consum més conscient i sostenible.

Del 13 de març al 5 d'abril de 2020, per commemorar el Dia Mundial de les Persones Consumidores i el Consum Responsable, es celebrarà a Barcelona la Setmana del Consum Responsable. Una setmana durant la qual Barcelona s’omplirà d’activitats que promouen formes de consum més conscient i sostenible imprescindibles per fer front a l'emergència climàtica que estem vivint. Des del Comissionat d’Economia Social i Solidària ja s’hi està treballant!

15 de març: Dia Mundial de les Persones Consumidores i del Consum Responsable

El Dia Mundial de les Persones Consumidores i del Consum Responsable va ser declarat el 15 de març de 1983 per l’Organització de les Nacions Unides com a reivindicació pels drets de la ciutadania com a persones consumidores.

Des del 2018 l’Ajuntament de Barcelona aposta per incrementar la seva visibilització a través d’una programació d’activitats vinculades al consum responsable organitzades per diverses entitats de la ciutat. Si vols sumar-t’hi, segueix llegint que t’explicarem com!

Setmana del Consum Responsable 2019: una setmana consolidada i en creixement

La Setmana del Consum Responsable 2019, celebrada del 9 al 17 de març de 2019, va ser tot un èxit gràcies a les 48 entitats participants, organitzant un total de 73 activitats entre els quals mercats, tallers, espectacles, xerrades, cinefòrums o jocs infantils. Les activitats es van oferir per tots els districtes de la ciutat i es calcula que l’assistència va ser, aproximadament, de 2.600 persones. L’Ajuntament de Barcelona també va ser part activa de la Setmana, realitzant actes propis. 

Setmana del Consum Responsable 2020: nou impuls en l’emergència climàtica

Després de l’èxit de la Setmana del Consum Responsable 2019, la del 2020 amplia dies de celebració, passant a 17 dies d’activitats, del 13 de març al 5 d’abril de 2020. Això permetrà oferir més activitats: s’hi esperen fins a 100 accions que mostrin a la ciutadania que una altra forma de consumir ja és possible a Barcelona. 

Una de les novetats pel proper any és que inaugura un eix central, pel 2020, basat en l’emergència climàtica, i les activitats que s’hi organitzin treballaran, en la majoria de casos, al voltant d’aquest eix. L’objectiu és donar visibilitat i a apropar a la ciutadania les diferents iniciatives de consum responsable i de mercat social ja existents a la ciutat, i posar especial èmfasi en mostrar com el consum responsable és una eina fonamental per afrontar l’emergència climàtica.

Un dels temes que de ben segur es tractaran al llarg de la Setmana, serà la relació entre consum responsable, alimentació i emergència climàtica. “La Setmana del Consum Responsable 2020 donarà ja pistes de com Barcelona gestionarà la capitalitat mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Barcelona vol ser un referent en polítiques innovadores i en polítiques socials i ambientals, i aprofitant el seu rol important en el desenvolupament de la dieta mediterrània, vol esdevenir un referent d’un model alimentari sa, just i sostenible: als seus mercats, visibilitzant els seus productes, posant en valor el parc agrari metropolità, l’experiència dels grups i cooperatives de consum i introduint-ho a la restauració. L’alimentació és un vector de canvi crucial en l’emergència climàtica i, alhora, una oportunitat econòmica per al comerç de proximitat, la pagesia i pel teixit de l’economia social i solidària”, explica Álvaro Porro, comissionat.

Explicar aquest focus temàtic que vincula consum responsable i emergència climàtica serà el principal objectiu de la Setmana, però també s’hi sumaran el següents:

  • Donar alternatives reals per a la pràctica del consum responsable
  • Posicionar el consum responsable com a tema de primer ordre a la ciutat
  • Visibilitzar projectes i entitats que treballen el consum responsable
  • Fomentar l’articulació i intercooperació d’aquestes entitats
  • Visibilitzar les polítiques públiques que fomenten el consum responsable

A més, la Setmana 2020 serà molt més participativa: des dels inicis de la seva organització s’ha convidat a entitats i referents de consum responsable a Barcelona a conceptualitzar i organitzar-la. 

Ets d’una entitat i creus que hi voldries i podries participar? Sumeu-vos!

Si a la teva entitat treballes promovent el consum agroecològic, el comerç just, la moda sostenible, l’habitatge en cessió d’ús, l’estil de vida residu zero, la cultura cooperativa, les finances ètiques o acitivitats similars… Suma’t a la Setmana del Consum Responsable! Per participar, vegeu què cal saber i  feu-nos arribar les vostres activitats a través d’aquest formulari d’inscripció abans del 17 de desembre de 2019. 

Altres notícies destacades

Barcelona ReAct, diàleg per reactivar una ciutat més competitiva i resilient

17/03/2021 - 15:19

Ajuntament. Del 13 al 16 d’abril, la ciutat reuneix més d’un centenar de veus de referència locals i internacionals.

Barcelona Activa obre el programa 'Impulsem el que fas' amb una línia per subvencionar iniciatives d’ESS a la ciutat

07/04/2021 - 09:38

Economia Social i Solidària. Impulsem el que fas arriba a la cinquena edició centrat en l'impuls de la innovació socioeconòmica.

Recursos per presentar els projectes a "Enfortim l’ESS 2021"

06/04/2021 - 09:21

Economia Social i Solidària. Amb aquests manuals podreu guiar-vos per presentar els projectes a Enfortim l'ESS 2021