Es presenten dues guies per usar amb consciència les plataformes digitals

20/03/2019 - 22:57

Es presenta dues guies per facilitar el consum i treball de les plataformes digitals d’economia col·laborativa.

El passat dijous 15 de març es va presentar a l’Espai Consum Responsable de Barcelona dues guies que faciliten el consum i el treball de les plataformes digitals d’economia col·laborativa.

Les guies van ser presentades per Ester Vidal, directora de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum i Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; i per Montse Peiron, de la revista Opcions, que ha col·laborat en el projecte de les guies, i José Antonio Pasadas, de la Unió General de Treballadors (UGT) que ha desenvoupat la guia per als treballadors i treballadores de les plataformes digitals.

Porro explicà com aquestes dues guies sorgeixen de la reflexió de la ciutat davant d’un fenomen, l’economia col·laborativa amb el que la ciutat lidia dia a dia, i que ofereix “reptes i oportunitats”. Les guies serveixen per explicar el fenomen i actuar amb més seguretat a l’hora de contractar béns i serveis mitjançant plataformes digitals o d’oferir-los, així com informen dels drets i deures de les persones que hi treballen.

Pel que fa a les guies per a consumidores, se n’han publicat dues: la Guia tècnica de consum per a l’ús de les plataformes digitals i un format més abreujat i pràctic, la Guia de consum per fer servir plataformes digitals.

La guia de consum és resultat del treball en col·laboració entre la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum i el Grup de recerca en Dret privat, consum i noves tecnologies integrat en el Grup de recerca Dret civil català i dret privat europeu de la Universitat de Barcelona i la Universitat Rovira i Virgili.

Peiron va destacar la importància d’aquestes guies perquè “l’economia clàssica capitalista està fent aigües, així que calen noves maneres de satisfer la necessitat de consumir i la de guanyar-nos la vida. Les plataformes poden tenir un objectiu mediambiental, com el reciclatge, o generar una font d’ingressos, però cal estudiar els riscos, com la monetització de serveis tradicionalment voluntaris o usar aquesta economia amb lògica capitalista”. Peiron va explicar que la guia dona moltes respostes per reflexionar i analitzar aquesta economia de plataforma, en un marc on encara no existeix regulació al respecte i on sorgeixen moltes preguntes enfront a temes com els impostos, el frau, qüestions de seguretat o de privacitat. “És una eina molt útil perquè ens permet avançar en les noves economies, especialment en l’economia col·laborativa, donant-li forma com a usuàries”, va encoratjar.  

A la guia s’explica la definició de plataforma i de plataforma col·laborativa, s’analitzen les oportunitats i riscos així com els drets i obligacions dels consumidors, es fa un repàs de les preguntes habituals i s’ofereixen mesures de protecció alhora de participar en aquestes plataformes.

Pel que fa a la guia per a treballadores, la Guia per als treballadores i les treballadores de les plataformes digitals, aquesta ha estat realitzada per la Direcció executiva d’Estratègies de Foment de l’Ocupació de Barcelona Activa, la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum i la UGT. I també se n’ha fet un desplegable més pràctic.

José Antonio Pasadas, d’UGT, va explicar com la guia és resultat d’un estudi que arrencà de la web ‘Tu respuesta sindical ya’, on les persones poden assessorar-se laboralment i on hi ha un qüestionari adreçat a les persones treballadores d’aquestes plataformes, les respostes de le quals, han servit per fer una anàlisi de la situació. La major vulneració de drets vers a aquestes persones treballadores, va apuntar Pasadas, és enquadrar les treballadores en una categoria laboral, que de facto, no és real, com per exemple, fer-les signar un contracte com a autònomes, quan en realitat, han de seguir horaris laborals marcats per les empreses o acceptar exclusivitat.

A la guia per a persones treballadores de les plataformes digitals s’explica la problemàtica de les persones falses autònomes, les característiques principals d’una feina de plataforma, la comparació dels dos règims laborals i les obligacions en contribucions a les arques públiques.

De les guies més pràctiques, s’han imprès 3.000 desplegables de consum i 5.000 de la guia per a persones treballadores en plataformes digitals.

Altres notícies destacades

Informe ‘La política pública de foment de l’ESS a Barcelona (2016-2019)’

05/08/2020 - 09:58

És un cas d’estudi sobre el foment de l’ESS de l’Ajuntament de Barcelona.

Ampliació del Fons de Crèdit Municipal per l’ESS

03/08/2020 - 12:06

Els convenis amb Coop57 i Fundació Fiare suposen 4 milions de finançament

ConversESS de tardor, cicle de ponències sobre la covid-19 al setembre

22/07/2020 - 15:24

Cicle d’activitats per parlar sobre les conseqüències de la covid-19.