Feliç 2020 i millor Setmana del Consum Responsable!

22/01/2020 - 20:19

La setmana proposarà accions per poder mitigar i revertir l’emergència climàtica.

El 15 de gener de 2020 la ciutat de Barcelona ha declarat l’emergència climàtica i ha accelerat un seguit de canvis que comprometen tots els agents de la ciutat. Les evidències científiques irrefutables i els efectes de la crisi climàtica global que ja estem patint ens porten a actuar de manera urgent i contundent. Encara hi som a temps. És ara o mai.

A més, aquesta setmana hem sabut com el 2019 ha patit l’escalfament oceànic rècord de la història. L’estudi científic, ‘Record-Setting Ocean Warmth Continued in 2019’, publicat per la revista Advances in Atmospheric Sciences, evidencia l’emergència climàtica en la que es troba el planeta. Entre 1987 i 2019, l’escalfament dels oceans ha estat un 450% major que durant el període anterior. 

Amb dades com aquestes que es publiquen quasi cada setmana, ciutadania, empreses i administracions públiques no poden fer altra cosa que lluitar implacablement contra el fenomen. Entre les moltes accions que està a duent a terme l’Ajuntament de Barcelona, el divulgar i conscienciar sobre aquesta problemàtica i oferir solucions i estratègies perquè a nivell col·lectiu i individual, mitiguem el canvi climàtic. 

Setmana del Consum Responsable 2020: mitigar i revertir l’emergència climàtica

La Setmana del Consum Responsable 2020 és una d’aquestes propostes. Enguany la seva temàtica es centrarà en l’emergència climàtica i les accions per poder transitar per revertir-la. La Setmana ja compta amb 79 activitats proposades per diferents entitats de Barcelona, a més a més de les que s’organitzaran des del propi Ajuntament de la ciutat. 

Totes aquestes activitats s’adreçaran a la ciutadania en general i puntualment, a col·lectius específics, per divulgar, conscienciar i mostrar com practicar el consum responsable. Així es prendrà el relleu a les activitats realitzades a la darrera Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària que ja han treballat com, amb el consum responsable, fem una ciutat i planeta habitables.

Recordem els principis del consum responsable:

  1. Alimentació agroecològica: menges basades en una producció que respecta els drets de les persones treballadores i preserva els equilibris dels ecosistemes.
  2. Proximitat: productes que venen de l’entorn proper, potenciant el teixit econòmic local i la sostenibilitat ambiental. És el que es coneix com a km0.
  3. Cura de les persones: posa les persones al centre, promou l’ocupació de qualitat i la integració de col·lectius vulnerables.
  4. Gestió democràtica: promou una participació activa i igualitària de totes les persones membres de la iniciativa en la presa de decisions.
  5. Bon viure: producte o servei que fomenta la pràctica d’estils de vida sostenibles i saludables.
  6. Comerç just: proposa una relació comercial justa, especialment entre Nord i Sud, basada en valors socials i ambientals enfront de criteris exclusivament econòmics.
  7. Producció sostenible: aquesta producció té en compte la reducció del consum d’aigua, energia i matèries primeres i minimitza els residus, especialment  els més contaminants.
  8. Prevenció de residus: amb productes de llarga durabilitat, reparables, de baix consum, amb el mínim envasat o amb l´embolcall de menor impacte.

Voleu participar activament a la Setmana del Consum Responsable 2020?
Estigueu alerta! Des de la web de Consum Responsable i el Twitter @AltresEconomies o el Butlletí de l’Economia Social i Solidària podreu seguir tota l’actualitat per participar a la Setmana del Consum Responsable 2020. Les inscripcions per a proposar activitats ja han finalitzat, però si sou un col·lectiu i/o entitat i voleu comunicar-vos amb nosaltres per parlar de la Setmana, poseu-vos en contacte amb nosaltres!

I recordeu, que si no podeu participar d’aquesta setmana, teniu un equipament tot l’any al vostre abast per aprendre sobre consum responsable: l’Espai Consum Responsable, al mateix edifici que l’Oficina Municipal d’Informació a la Persona Consumidora (OMIC). Aquest recurs municipal, obert el març del 2018, es troba a la ronda de Sant Pau, 43, baixos, i té com a funció principal informar i sensibilitzar sobre com practicar un consum responsable. A més, periòdicament realitza tallers, debats i activitats relacionats amb el consum responsable. Us sumeu al canvi? 

Altres notícies destacades

L'ecofeminisme és la resposta

26/02/2020 - 16:57

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones el 8 de març, us proposem una entrevista sobre ecofeminisme.

"Amb el consum conscient demostrem que una altra manera de fer economia és possible"

26/02/2020 - 16:28

Entrevistem a Toni Lodeiro, divulgador i consultor en consum conscient, i membre d'Opcions.

RevESStim el tèxtil – Activem la Xarxa i fem Sector

26/02/2020 - 16:02

El proper 5 de març, no us perdeu aquesta jornada enfocada en la sostenibilitat dels projectes del sector tèxtil ESS.