Finalitza Cooperativa de Joves amb la creació (simulada) de “Recooperem”

21/12/2018 - 11:02

12 joves han après com crear i gestionar un projecte d’emprenedoria col·lectiva amb aquest programa de Barcelona Activa.

Fruit de l’esforç i treball de 12 joves al llarg dels últims tres mesos, el programa Cooperativa de Joves de Barcelona Activa ha finalitzat aquest mes de desembre. Durant aquest període, els i les participants han pogut aprendre com crear i gestionar un projecte d’emprenedoria col·lectiva per posar en marxa un servei o activitat real a la comunitat.

Cooperativa de joves és un programa de Barcelona Activa que permet viure una primera experiència de cooperatives de joves, inspirada en les cooperatives de Joves del Quebec, que fa més de 30 anys que promouen l’autoocupació juvenil. Barcelona Activa ho ha adaptat a la ciutat a través del projecte CITIES i el programa ha estat impulsat conjuntament per L’Esberla Coop, L’Espai Jove Casa Sagnier i el Districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Des de l’octubre, 12 joves han experimentat tot el procés de creació i desenvolupament d’una cooperativa acompanyats de dues monitores i amb una formació personalitzada d’una manera molt especial: fent-ho. Si bé és un simulacre, ho han fet real a través d’un aprenentatge vivencial.

Com explicava Joana García a la presentació de Recooperem, “ens hem basat en el model de formació i enfocament pedagògic cooperatiu d’aprendre fent en els que aprenem tots els actors i el que hem incorporat les bones pràctiques, els valors feministes i ecològics de l’ESS”.

Per la seva banda, els joves han explicat durant la presentació de la seva cooperativa com “el primer pas va ser conèixer-se entre nosaltres, les motivacions, a què aspirem i els nostres perfils professionals. Això ho hem fet en un ambient de cohesió, de respecte i de grup que ens ha assegurat que el projecte tingués bon final”.

A partir d’aquí i a través dels seus interessos, necessitats i objectius, han après a dissenyar, crear i gestionar una cooperativa de treball en format de simulació per dur a terme serveis o activitats productives amb impacte positiu per a la comunitat i el territori. “Després de conèixer el món de l’ESS fent visites a projectes i cooperatives de la ciutat, hem redactat els nostres estatuts, hem creat el consell rector, hem celebrat l’assemblea de constitució i hem viscut com funciona una cooperativa”.

La decisió sobre la missió de la cooperativa Recooperem va ser presa pels propis participants. Segons han explicat, tots ells i elles estan molt sensibilitzat amb la situació d’explotació de recursos naturals a nivell mundial i per això van decidir centrar-se en la reducció de la petjada ecològica. Així, Recooperem és una cooperativa que vol actuar a petita escala, però sobre un problema universal amb 5 valors: sostenibilitat; la gestió democràtica; la intercooperació, la formació, educació i formació; i l’interès cap a la comunitat.

Tot i ser una simulació, el projecte es viu com una realitat. Han estat a la VII Mostra Solidària del Farró a Sarrià Sant Gervasi i també estaran a la Fira de Consum Responsable de Plaça Catalunya fent tallers i venent productes reciclats amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre la necessitat de reduir la nostra petjada ecològica. També els podeu trobar al seu web així com a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram.

Amb aquest nou projecte, Barcelona Activa ha permès a joves experimentar que es pot emprendre de manera col·lectiva i cooperativa o que és possible treballar per empreses i entorns que van més enllà de l’obtenció de beneficis econòmics on la cooperació i la col·laboració són elements essencials del treball.

Altres notícies destacades

Sigueu part del Sharing Cities Action Stand Lab

19/06/2019 - 11:52

Si teniu un projecte d'economies col·laboratives, el període d'inscripcions estarà obert fins al 5 de juliol 2019.

Eix Muntanya: els barris de muntanya de la ciutat fomenten la transició ecològica

19/06/2019 - 10:27

Aquesta inciativa vol avançar cap a una ciutat i un sistema alimentari més sa, més just i més sostenible.

A Barcelona, consum responsable. Ho tens al teu abast!

07/06/2019 - 11:42

Barcelona ofereix multitud de propostes reals i accessibles per a incorporar pràctiques i hàbits de consum responsable. Entra a la nova secció web.