La V Fira de Consum Responsable i ESS posa al centre propostes i pràctiques per fer front a l’emergència climàtica

18/12/2019 - 12:10

Descobriu quines són les pràctiques que podem introduir en el nostre dia a dia per reduir els danys que causem al nostre planeta.

La necessitat d’actuar amb contundència davant de l’emergència climàtica per fer front al canvi climàtic és un fet i les propostes per la transició ecològica són nombroses. Però quines són les pràctiques que podem introduir en el nostre dia a dia per reduir els danys que causem al nostre planeta?

La V Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària, que tindrà lloc a la plaça de Catalunya del 20 al 31 de desembre, arriba amb l’objectiu de mostrar-nos que les accions del nostre consum diari tenen un fort impacte ambiental i social. I que, per aquesta raó, hem de prendre consciència del nostre consum, reduir-lo i transformar-lo!

L’Economia Social i Solidària (ESS) té unes característiques molt importants que li han de permetre liderar la transició ecològica davant d’altres models. Com afirmava Eva Vilaseca, sòcia de la cooperativa Espai Ambiental i coordinadora de l’Espai Consum Responsable en aquesta entrevista, “si bé moltes alternatives per fer front al canvi climàtic tenen el vector ambiental, no tenen en compte el vector social. En canvi, l’ESS es basa en la justícia social: té un vector ambiental, però també un democràtic i un social”, evitant que el procés de transició ecològica fomenti el creixement de les desigualtats existents a la societat.

En aquest sentit, és important escoltar i posar en pràctica les propostes que introdueix l’ESS en àmbits com l’habitatge, l’energia o l’alimentació, entre molts d’altres. Unes propostes basades en posar les persones al centre, però sobre tot en produir un canvi profund en el nostre sistema econòmic i de valors, apostant per models no basats en la propietat de l’habitatge o els mitjans de transport, per exemple, sinó en el seu ús.

Segurament, un dels principals avantatges d’aquest model econòmic és la defensa i posada en pràctica de propostes basades en la resposta col·lectiva i enxarxada, en front de respostes individuals. Aquesta visió col·lectiva garanteix una major resiliència, impacte i efectivitat de la resposta.

A la fira, descobriu els nou principis del Consum Responsable

El Consum Responsable és justament una de les aportacions claus de l’ESS davant de l’emergència climàtica. I, per aquesta raó, té un paper protagonista en aquesta cinquena fira on cada dia estarà dedicat a treballar un dels nou principis del Consum Responsable: Economia Social i Solidària, Alimentació agroecològica, Proximitat, Cura de les persones, Bon viure, Gestió democràtica, Comerç just, Producció sostenible i Prevenció de residus.

Així doncs i per estendre el seu coneixement entre les persones que visiteu la fira, us convidem a participar en la dinàmica organitzada per l’Espai Consum Responsable entre el 20 i el 31 de desembre.

Cada dia, apropeu-vos al seu estand abans de començar a visitar la fira per recollir una targeta dedicada a un dels nou principis de Consum Responsable. Targeta en mà, sereu convidats a passejar i visitar la fira, en busca d’aquells projectes i entitats que treballin el principi del dia.

Aquests us podranexplicar la manera en què aborden algun dels principis com Alimentació agroecològica o Comerç just (per exemple) i quines són els objectius, accions i propostes que fan per reduir el seu impacte en el canvi climàtic i treballar cap a la transició ecològica.

La idea és que les accions de cada projecte us inspirin i penseu en quines pràctiques esteu disposats a introduir en la vostra vida diària al llarg de tot l’any 2020. Aquesta proposta l’haureu d’escriure a la targeta i portar-la de tornada a la caseta de l’Espai Consum Responsable abans de deixar la fira.

Totes les targetes es penjaran agrupades per principis en l’Esfera del Consum Responsable, donant forma a l’exposició “Els propòsits del Consum Responsable 2020”, que s’inaugurarà el 31 de desembre, donant visibilitat als propòsits i propostes de la ciutadania per fer front a l’emergència climàtica.

Si voleu descobrir totes les activitats i projectes que formen part de la V Fira de Consum Responsable i ESS, podeu visitar aquest web. I, per suposat, us esperem del 20 al 31 de desembre a la plaça de Catalunya.

Altres notícies destacades

Feliç 2020 i millor Setmana del Consum Responsable!

22/01/2020 - 20:19

La setmana proposarà accions per poder mitigar i revertir l’emergència climàtica.

La V Fira de Consum Responsable i d’ESS es consolida conscienciant sobre l’emergència climàtica

30/12/2019 - 14:03

La fira es consolida entre el conjunt d’activitats de Nadal, amb prop de 75.000 visites i més de 130.000 euros en vendes.

“Volem que la XMESS creixi territorialment perquè hi hagi més veus plurals”

18/12/2019 - 13:56

Entrevistem a Xavi Rubio, Betlem Parés i Txell Carbó, integrants de la comissió tècnica de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS).