Mercats i comerços ingressen una mitjana de 884 recs durant els tres primers mesos de funcionament

30/01/2019 - 12:00

Creixen fins a 172 els comerços i parades de mercats municipals dels deu barris del Besòs que accepten recs com a forma de pagament.

Els mercats i comerços de proximitat de l'Eix Besòs han ingressat una mitjana de 884 recs, Recurs Econòmic Ciutadà, durant els tres primers mesos de funcionament de la nova moneda ciutadana. El rec ha circulat durant aquest temps pels deu barris que conformen l'Eix Besòs, amb una acceptació creixent entre comerços i usuaris.

Els mercats i comerços de proximitat de l’Eix Besòs han ingressat una mitjana de 884 recs, Recurs Econòmic Ciutadà, durant els tres primers mesos de funcionament de la nova moneda ciutadana. El rec ha circulat durant aquest temps pels deu barris que conformen l’Eix Besòs, amb una acceptació creixent entre comerços i usuaris.

Un total de 172 parades de mercat i comerços – respecte els 86 inicials – ja accepten la moneda com a mètode de pagament, una xifra que segueix augmentant cada setmana amb noves botigues gràcies a l’acció directa i personalitzada d’informació que s’està fent als barris. Darrerament s’han començat a adherir també entitats com per exemple el Casal del Barri Besòs o bé, l’Associació de veïns del Besòs.

Aquesta prova pilot, que s’emmarca en un projecte europeu més ampli, busca, entre d’altres objectius, afavorir el comerç de proximitat. 

El sistema del rec compta amb 471 persones usuàries que formen part del projecte del B-MINCOME i que utilitzen el rec com a sistema de pagament per les seves compres quotidianes. En els quatre primers pagaments s’han posat en circulació 206.330 recs a través del Suport Municipal d’Inclusió que reben aquestes famílies. La resta fins als 488 usuaris totals, son persones que s’han donat d’alta de forma voluntària.

Els resultats d’una enquesta anònima feta a diferents comerciants demostra que un 95,3% d’aquests ha notat un augment de clients al seu comerç gràcies al rec i, per tant, un increment en el volum de les vendes.

Una dada que augmenta significativament és la recirculació del rec, és a dir, les despeses en recs que fan els comerciants. El primer mes van ser tal sols 249 recs, però en el segon període aquesta xifra arriba als 2.375 recs, En aquest període es va fer el primer pagament en recs d’un comerç a un proveïdor. Ja en el tercer període de funcionament, de només 20 dies, els comerços han fet recircular 4.125 recs, un 73,7% més que tot el mes anterior.

En els propers mesos de prova pilot es posaran en circulació uns 61.000 recs mensuals a través del Suport Municipal d’Inclusió, que sumen un total de 610.000 recs fins a l’octubre del 2019. A més, qualsevol persona que ho desitgi pot descarregar-se l’aplicació al mòbil a través de la Play Store i bescanviar euros per recs a través de la icona amb el símbol + i el del rec.

Com funciona el rec

El rec, Recurs Econòmic Ciutadà (o Real Economy Currency en anglès), promou l’economia real al servei de les persones i del comerç de proximitat. Es tracta d’un mitjà de pagament ciutadà, complementari a l’euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l’accepten.

És una moneda digital que s’utilitza a través d’una aplicació mòbil per fer pagaments de forma instantània, fàcil i sense costos. Per poder adherir-se a la xarxa rec, només caldrà descarregar-se l’aplicació “rec Barcelona” a través de Google Play i donar-se d’alta com persona usuària, particular o professional.

Els i les usuàries del rec poden gastar-los en els comerços i les entitats que l’acceptin. A més, els comerços i les entitats podran fer compres al barri i oferir avantatges, ofertes o promocions per fidelitzar els seus clients. D’aquesta manera s’anirà expandint l’ús del rec i es multiplicaran els beneficis pels barris.

 

Altres notícies destacades

Obert el termini per sol·licitar la participació a la V Fira de Consum Responsable i d’ESS

11/10/2019 - 09:49

Les sol·licituds es poden fer fins al 21 d'octubre. La fira es farà del 20 al 31 de desembre a Plaça Catalunya.

Barcelona serà la Capital Mundial per a l’Alimentació Sostenible el 2021

09/10/2019 - 08:54

Barcelona acollirà la trobada internacional del pacte de Milà convertint-se en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

Comuns Urbans: 10 fitxes mostren experiències locals de les ciutats de Montreal i Barcelona

03/10/2019 - 17:55

Descobriu el resultat de la missió d'estudi sobre els comuns urbans a Barcelona organitzada per CITIES.