Més 200 projectes de consum responsable ja són una realitat a Barcelona

14/05/2019 - 13:13

Primera trobada d’entitats que des de 2016 s’han presentat a la convocatòria de subvencions de consum responsable.

El passat 9 de maig es va realitzar la Primera Trobada de Projectes de Consum Responsable, que s’han enfortit amb la convocatòria general de subvencions de ciutat i districte, en l’àmbit del consum responsable, durant els anys 2016-2018. La trobada, realitzada a InnoBA de Poblenou, va començar amb la presentació de Maria Solé, tècnica de consum responsable de la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa Social i Solidària i Consum, i Xavier Rubio, cap del Departament d’Economia Social i de les Cures i Polítiques Alimentàries Urbanes. Ambdós van disculpar la presència d’Álvaro Porro, Comissionat, que no va poder inaugurar la sessió per motius personals.

Xavier Rubio va començar destacant la importància de la trobada, “que recull l’assistència d’ún número significatiu d’entitats que des de 2016 s’han presentat a la convocatòria de subvencions de consum responsable” i va constatar el paper de l’administració local, que pretén enfortir l’activitat de les entitats, promovent i fent realitat el consum responsable. Rubio va ressaltar amb xifres aquest suport, remarcant que el 50% del pressupost destinat al consum responsable a la ciutat va destinat a les entitats.

Subvencions en consum responsable: els darrers 3 anys

María Solé, per la seva banda, va fer un repàs de les subvencions dels tres darrers anys: en total, s’han destinat 1.1000.000 euros en subvencions durant 2016-2019. El 89% dels projectes s’han pogut subvencionar i s’han ajudat a una mitjana de 70 entitats i 80 projectes cada any. Les subvencions les han demanat associacions, associacions de persones consumidores, cooperatives, federacions, fundacions, ONG’ i d’altres entitats. Els temes que més s’han tractat han estat la sobirania alimentària, el consum responsable, el reciclatge i el dret a les persones consumidores, entre d’altres.

La trobada va propiciar, a través de dinàmiques liderades per Nusos Cooperativa, el coneixement entre entitats i l’explicació dels projectes que s’han subvencionat en aquests tres anys. Les entitats participants foren: acidH, a Granel, AICEC – ADICAE, Arç Cooperativa, AREP, Associació de Celíacs de Catalunya, Associació de consumidors de mitjans audiovisuals de Catalunya, Associació Som del Barri, Associació Som La Clau, Banc de Recursos, Biciclot, Banc de Temps, Calàbria 66, Co-Housing Barcelona, CooperaSec, Espai Ambiental Cooperativa, Espigoladors, Estel Tàpia, FETS, Flea Market Barcelona, Fundació La Roda, Impulsem, La Fàbric@, La vida de les Joguines, Lluïsos de Gràcia, L’OCUC, Mescladís, Odela, Opcions, Rezero, Restarters Barcelona, SEBA, Servei Civil Internacional de Catalunya, Tarpuna i TUDANZAS.

En els projectes duts a terme durant aquests anys han treballat la prevenció, divulgació, formació, producció i venda de serveis i productes de consum responsable a diferents públics: veïnal, familiar, la comunitat educativa i col·lectius professionals.

El consum responsable s’ha tractat des de molts diversos àmbits personals i professionals: finances, transport sostenible, traçabilitat del consum, sostenibilitat ambiental i reciclatge, malbaratament alimentari i d’aigua, eficiència energètica, consum de pantalles, consum de proximitat, contaminació alimentària i ambiental

En la dinàmica també s’exposaren les principals necessitats de les entitats, que passen per recursos econòmics, necessitat de visbilització i difusió dels seus projectes, la col·laboració i xarxa entre entitats i el recolzament de les institucions públiques. La trobada va servir per posar sobre la taula també recursos i coneixements que les persones i entitats participants podien oferir als altres, tals com ajuda en la difusió dels projectes o l’oferiment de compartir espais.

Subvencions en consum responsable 2019

Respecte a les subvencions de 2019, Solé va explicar que l’import destinat enguany a les subvencions en consum responsable és en part inferior, 200.000€, perquè aquesta subvenció es vol centrar més en projectes de consum responsable i no en projectes satèl·lit a aquest concepte, però també perquè part dels diners s’han centrat en la modalitat models agroalimentaris sostenibles de les subvencions Impulsem el que fas. Es van ressaltar també altres subvencions vinculades, com les d’Economia Social i Solidària i la línia d’Ecologia Urbana de les subvencions generals, tot i que aquestes dues no han  rebut transferència de diners.

Reptes de futur: Barcelona consumirà responsable

La darrera hora de la trobada es va destinar a repensar, entre totes, idees innovadores i nous projectes que puguin impactar a la ciutat en positiu. Solé, com a representant de l’Ajuntament, va recalcar que l’administració cerca projectes d’intercooperació, que repercuteixin a tota la ciutat, a curt i llarg plaç, i que l’Ajuntament de Barcelona pugui recolzar-los, ja sigui amb suport econòmic, de coordinació o amb recolzament institucional. Solé va fer un recordatori dels principals projectes en consum responsable que s’han impulsat des de la institució en els darrers temps, tals com la Setmana del Consum Responsable, la Fira de Consum Responsable i Economia Social i Solidària de Nadal, l’Espai de Consum Responsable i el Consell de Consum, que ja fa anys que existeix però que s’ha renovat, entre d’altres, fent-lo més participatiu.

Les idees que van sorgir foren una campanya de comunicació de ciutat sobre consum responsable per paliar la necessitat d’arribar a grans públics; l’organització d’una taula rodona per fomentar i aprofundir en el tema de l’habitatge sostenible, el foment de les R’s (reduir, reparar, reutilització, reciclatge…) i el dret de les persones consumidores; unes rutes “per fer visible l’invisible” per combinar la sensibilització en consum responsable amb l’experiència vivencial perquè la ciutadania s’engresqui amb les iniciatives presentades; un catàleg d’activitats i serveis d’Economia Social i Solidària amb els seus impactes corresponents en format App; i propulsar espais als diferents barris com a punts de trobada i dinamització per sensibilitzar i transformar Barcelona en una ciutat responsable i sostenible.

Les idees treballades en aquesta trobada s’espera que puguin prendre forma en un futur, donat el moment d’oportunitat actual marcat pel canvi de mandat i el proper pla d’actuació municipal 2019-2023 i “perquè el consum responsable, la sostenibilitat, l’Economia Social i Solidària i les polítiques alimentàries públiques són temes candents en ciutats, com Barcelona, que pretenen ser més amables, saludables i justes”, va afirmar Solé.  

Altres notícies destacades

L'ecofeminisme és la resposta

26/02/2020 - 16:57

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones el 8 de març, us proposem una entrevista sobre ecofeminisme.

"Amb el consum conscient demostrem que una altra manera de fer economia és possible"

26/02/2020 - 16:28

Entrevistem a Toni Lodeiro, divulgador i consultor en consum conscient, i membre d'Opcions.

RevESStim el tèxtil – Activem la Xarxa i fem Sector

26/02/2020 - 16:02

El proper 5 de març, no us perdeu aquesta jornada enfocada en la sostenibilitat dels projectes del sector tèxtil ESS.