Nou calendari de formacions per enfortir i impulsar les organitzacions d’ESS

30/01/2019 - 16:05

Barcelona Activa proposa 22 activitats formatives pensades per l'Economia Social i Solidària.

Amb l’arribada del nou any, Barcelona Activa reforça la seva aposta formativa en l’àmbit de l’Economia Social i Solidària (ESS) amb 22 activitats gratuïtes programades pel primer trimestre de l’any. Dirigides a empreses i projectes d’emprenedoria d’ESS, aquestes formacions s’estructuren en quatre eixos temàtics que cobreixen aspectes fonamentals per la gestió, l’enfortiment i la comunicació de les iniciatives.

Apropa’t a l’Economia Social i Solidària!
De què parlem quan parlem d’Economia Social i Solidària? Quin és l’impacte de l’Economia Social i Solidària a Barcelona, a Catalunya i al món? Aquestes activitats estan pensades per conèixer de manera introductòria, l’estat, les tendències i els conceptes clau de l’ESS a la ciutat.

Amb una durada d’entre 3 i 12 hores i impartides per Barabara, són cinc formacions que permeten als i les participants fer els primers passos en el món de l’ESS. Des de les oportunitats i tendències per treballar en l’ESS, l’economia comunitària i territori, les claus per emprendre en l’ESS, així com fer un pla d’empresa per a projectes de l’ESS, entre d’altres.

La propera formació serà “Oportunitats i competències per treballar en l’ESS” que començarà el 21 de febrer. Les persones assistents podran posar èmfasi en el desenvolupament de les seves competències transversals per treballar en el marc de l’economia social i solidària.

 

Construïm cultura organitzativa més humana!
Aquest eix busca dotar les empreses i projectes d’eines per a promoure els valors de l’ESS en la gestió de les pròpies organitzacions. Volem posar les persones al centre de l’activitat de l’Economia Social i Solidària, però com es porta a la pràctica la conciliació laboral, familiar i personal? Quins models pot emprar l’organització? O com es crea un protocol per definir el marc d’actuació davant de situacions d’assetjament amb la finalitat d’eradicar aquest tipus de conductes a l’empresa?

Aquest bloc contempla sis formacions d’entre 4 i 12 hores, Barabara formarà a les persones assistents amb l’objectiu de dotar-les d’eines que permetin aplicar i practicar els valors de l’ESS en el sí de les seves pròpies empreses i projectes.

La propera formació serà “Eines per la prevenció de l’assetjament” que començarà el 14 de febrer. L’activitat pretén aproximar-se a l’elaboració de protocols per definir el marc d’actuació davant de situacions d’assetjament amb la finalitat d’eradicar aquest tipus de conductes a l’empresa.

 

Gestió amb valors i eficiència!
Encara que un projecte ja estigui establert, no és excepcional que les persones promotores desconeixen quasi totalment la fiscalitat, el finançament o la gestió econòmica i administrativa que són imprescindibles pel bon funcionament de qualsevol empresa o projecte. Aquesta mancança requereix d’una formació i aprenentatge per poder prendre les decisions necessàries pel funcionament diari de les entitats.

Així, es formarà sobre els aspectes claus per la gestió de les licitacions, la gestió de subvencions, es treballarà la millora de la gestió financera i es donaran eines a les persones assistents per crear i implementar un pla de captació de finançament.

Amb aquest eix, Barcelona Activa ofereix vuit formacions sobre fiscalitat i finançament per a projectes i organitzacions d’ESS per gestionar-les de manera coherent i eficient. Totes elles tenen una durada d’entre 3 i 9 hores i impartides per la cooperativa Facto.

La propera formació serà “Captació de fons: eines i estratègies per fer un bon pla de captació de fons” que començarà el 11 de febrer. En aquesta formació es treballarà els aspectes claus per elaborar una estratègia efectiva per captar fons de finançament públic i privat, així com estratègies de finançament col·lectives.

 

Allò que no es comunica no existeix!
La comunicació, tant interna com externa, és clau per a qualsevol organització o projecte. Però no sempre és senzill fer visible una iniciativa de l’Economia Social i Solidària als mitjans de comunicació, ni tampoc és automàtica la diferència entre el màrqueting amb valors i el màrqueting de valors.

Amb aquestes quatre formacions d’entre 3 i 16 hores impartides per la cooperativa Colectic, els i les assistents treballaran com arribar a nous públics a través de la comunicació, com triar les xarxes socials per explicar el projecte, però també reflexions sobre com la comunicació actual reflecteix les dinàmiques del model econòmic hegemònic i si és possible generar des de l’ESS un nou paradigma comunicatiu.

La propera formació serà “Dissenya el teu pla de comunicació amb perspectiva de gènere” que començarà el 7 de febrer. En aquesta activitat els i les assistents aprendran a plantejar, desenvolupar i executar un pla de comunicació en totes les seves fases amb una metodologia que combina teoria i dinàmiques pràctiques. Aquesta activitat compta amb hores d’assessorament personalitzat.

 

L’inici de l’any és moment de posar en pràctica els bons propòsits i dedicar temps a millorar aspectes i coneixements dels equips de treballs. Per aquesta raó, les empreses de l’ESS així com diferents projectes trobaran en l’oferta formativa de Barcelona Activa recursos que permetran fer-los créixer aplicant i respectant els valors de l’ESS.

Si esteu interessats/des per qualsevol formació dels quatre eixos anteriors, podeu dirigir-vos a aquest enllaç. A l’apartat “Activitats formatives” hi trobareu dos enllaços que us portaran a cadascuna de les 24 formacions.

I per suposat, si teniu cap dubte, podeu escriure un correu a innovaciosocioeconomica@barcelonactiva.cat i us resoldrem les preguntes que pugueu tenir.

Altres notícies destacades

Una missió d’estudi multiterritorial de Barcelona i Montreal visita Seül

16/10/2019 - 17:36

La missió va poder estudiar i analitzar casos concrets d'economia col·laborativa i de comuns urbans a Seül.

Dia Mundial de l’Alimentació: menjar pot canviar el món?

16/10/2019 - 12:15

Aquest any, el lema de la diada és “Una alimentació sana per a un món #FamZero”.

Obert el termini per sol·licitar la participació a la V Fira de Consum Responsable i d’ESS

11/10/2019 - 09:49

Les sol·licituds es poden fer fins al 21 d'octubre. La fira es farà del 20 al 31 de desembre a Plaça Catalunya.