Nova edició de la campanya de Balanç Social per mesurar l’impacte de l’ESS a Catalunya

07/05/2020 - 13:13

Enguany, l’eina vol donar resposta a la crisi sòcio-sanitària i econòmica de la Covid-19.

Els objectius són avaluar i mesurar l’impacte de l’ESS a Catalunya, donar visibilitat les bones pràctiques de l’ESS en temps de crisi i ajudar a l’elaboració de plans d’acció específics amb impacte a mig i llarg termini.

La Xarxa d’Economia Solidària reorienta la campanya anual d’avaluació Balanç Social, per adaptar-la a la situació actual. Per això, la campanya “Som la Sortida: Ensenya el Cor” es divideix en dues fases: a la primera, que es va obrir el 27 d’abril, les entitats de l’ESS podran respondre preguntes generals sobre 2019. A la segona, a partir del primer de juliol, les preguntes es centraran en el context de la Covid-19.

D’aquesta manera, la XES podrà mesurar correctament l’impacte de la Covid-19 a les entitats de l’ESS però, també, identificar els valors puntals, bones pràctiques i necessitats a cobrir per a posar en marxa solucions a mig i llarg termini. La informació recollida serà útil tant per entitats com per administracions públiques a l’hora de definir plans d’acció amb perspectiva d’ESS.

Per facilitar la recollida de dades, la xarxa posa en marxa un procés d’acompanyament telemàtic. A través de les sessions, es resoldran dubtes sobre els formularis o relacionades amb la situació actual derivada de la pandèmia.

Sobre Balanç Social

És una eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern de les entitats de l’Economia Social i Solidària. Ajuda a les entitats a fer millores internes però, també, a tenir dades reals i consolidades sobre els estàndards ètics de l’ESS. S’avaluen sistemàticament sis característiques: funcionament econòmic i la política de lucre; la perspectiva de gènere; l’equitat i la democràcia interna; la sostenibilitat ambiental; el compromís social i la cooperació; i la qualitat del treball. Enguany, la XES ha adaptat aquest anàlisi per incloure, de forma específica, la resposta a la crisi excepcional que estem vivint.

Altres notícies destacades

“L'estratègia ESS2030 ens dóna un escenari d'enfortiment, de creixement. Però s'hauria de vincular més amb la resta de les polítiques municipals”

19/01/2021 - 12:07

Parlem amb la Laia Grabulosa sobre l’impacte de la covid-19 a l’ESS, al tercer sector social en particular.

Promocionar l’ESS, també als pobles rurals

19/01/2021 - 10:53

Jornada virtual sobre revitalització de l’economia als pobles rurals proper 29 de gener, a les 10.00.

La V edició de La Comunificadora escalfa motors: preinscripcions obertes

15/01/2021 - 14:58

El programa potencia l’economia col·laborativa amb enfocament procomú i la cocreació de serveis.