Nova llei per garantir una contractació pública amb criteris socials

16/02/2018 - 13:38

Amb el nou marc es promou la participació d’entitats de l’ESS en els contractes amb l’Administració pública.

Gràcies a la nova llei estatal de contractes del sector públic 9/2017, que entrarà en vigor a partir del 8 de març, es posa en marxa un nou marc legislatiu en què la contractació pública deixa de banda el criteri de l’oferta econòmicament més avantatjosa i fa prevaler criteris socials de forma transversal i obligatòria en la contractació.

L’aplicació de la nova llei estatal representarà un canvi important en la gestió i la tramitació dels contractes de les administracions públiques. A partir d’ara, es reclamarà a les empreses licitadores el compliment de requisits concrets sobre igualtat de gènere, condicions laborals justes, consum de comerç just o eficiència energètica.

Oportunitats per a l’ESS

De fet, amb el nou marc es configura un sistema que propicia un model econòmic més eficient i responsable, implicat amb el territori i la innovació, però sobretot, amb empreses que posen les persones en el centre, es regeixen per criteris democràtics, reinverteixen beneficis, aposten per la creació i el manteniment de l’ocupació estable i de qualitat i brinden oportunitats a col·lectius en risc d’exclusió.

La llei també pretén garantir la màxima transparència en la tramitació de contractes i una participació igualitària dels diferents operadors econòmics.

Actualment la contractació pública representa el 20% del PIB estatal, i amb la nova llei es preveu incrementar la participació de les empreses i entitats de l’Economia Social i Solidària.

A Barcelona

A principis del 2017 l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el decret que fixava els nous criteris socials i laborals per garantir una contractació pública sostenible a Barcelona. Des d’aleshores, la contractació pública sostenible s’aplica a tots els tipus de contractes i inclou mesures socials, ambientals i d’innovació.

Altres notícies destacades

Mobile Social Congress: un altre model tecnològic també és possible

19/02/2019 - 10:18

Quarta edició d’aquest fòrum alternatiu, el 26 i 27 de febrer al Pati Manning de Barcelona.

«Necessitem espais compartits perquè la criança pot ser molt solitària»

15/02/2019 - 10:43

Criança. Entrevista a Cos Cooperativa sobre el seu projecte Pell amb pell, un espai de criança adreçat a mares.

Jornada Avancem cap a una organització del temps de treball més saludable, igualitària i eficient

13/02/2019 - 10:00

Jornada. En el transcurs de la Jornada, que es celebrarà el proper 18 de març de 2019 al Recinte Modernista de Sant Pau, tindrà lloc el lliurament de guardons de la 7a edició del Premi Barcelona a l’Empresa Innovadora en Conciliació...