Polítiques públiques per una economia de plataforma i col·laborativa: el cas de Barcelona

25/06/2019 - 18:33

Un estudi analitza les solucions que ofereix l'Economia Social y Solidària (ESS) i la innovació en polítiques públiques de Barcelona.

El passat 13 de juny en el marc de la fira d’emprenedors i empreses BizBarcelona, es va presentar el llibre "Sharing Cities: una visió global de les ciutats i local de Barcelona sobre polítiques d'Economia de plataforma i col·laboratives". L’estudi fet pel grup de recerca Dimmons de l'Internet Interdisciplinary Institute de la UOC repassa els reptes de determinades plataformes extractives i les solucions que ofereix l'Economia Social y Solidària (ESS), amb l’anàlisi de 100 iniciatives d'economia de plataforma amb presència a la ciutat de Barcelona.

El treball per a plataformes té una importància cada cop més gran en l’economia de ciutats com Barcelona. Segons l’estudi “La dimensió de l’economia de plataforma a Catalunya” de CCOO de Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona, durant el 2018 unes 280.000 persones a Catalunya han treballat per una plataforma digital, de les quals el 32% va obtenir més del 50% dels seus ingressos totals per mitjà de les plataformes digitals.

Davant d’aquesta realitat, “la sobirania de les ciutats és clau a l’hora de fer prevaldre els interessos de la ciutadania davant de les plataformes extractives”, tal i com va afirmar durant la presentació Mayo Fuster, directora del grup de recerca Dimmons (UOC) i editora del llibre. “Per aquesta raó, celebrem com Barcelona s’ha convertit en els darrers anys en un referent amb una aposta clara per unes polítiques publiques innovadores sobre plataformes col·laboratives”.

Álvaro Porro, Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, va destacar durant la presentació com la ciutat de Barcelona vol “liderar la creació d’un discurs i d’uns instruments per poder fer front des de les ciutats als reptes i oportunitats que ofereix l’economia col·laborativa”. En aquest sentit, Porro va explicar la implementació de projectes com “La Comunificadora, que dona suport a l’emprenedoria per a projectes de l’economia col·laborativa on han passat alguns dels projectes més interessants de la ciutat com Mensakas, Katuma o Som Mobilitat”.

A la vegada, Porro també va destacar la recent publicació de dues guies sobre els drets de les persones consumidores a les plataformes i sobre els drets de les persones treballadores en aquest àmbit per poder donar a conèixer els drets de les persones consumidores i treballadores a l’hora de relacionar-se amb aquest món.

Així doncs, l’economia de plataforma s’ha convertit en un dels temes prioritaris de governs de tot el món i ja es comencen a plantejar accions per a resoldre quines polítiques poden ser més beneficioses per a l’evolució de les ciutats. Però el cert és que, a banda d’aquests desafiaments, l’economia de plataforma també obre un gran ventall de possibilitats i oportunitats per a la innovació pública i el desenvolupament sostenible a partir de les pràctiques col·laboratives.

Plataformes socials responsables

El llibre Sharing Cities: una visió global de les ciutats i local de Barcelona sobre polítiques d’economia de plataforma i col·laborativa (2019, UOC) identifica exemples significatius de plataformes socialment responsables que concorden amb l’interès general de les ciutats que permeten visualitzar que hi ha opcions alternatives prodemocràtiques als models com ara Glovo, Deliveroo o Airbnb.

Som Mobilitat, Katuma, Som Energia, Smart IB, Moodle, Wikiloc, Wikipedia o Mensakas són algunes de les iniciatives que permeten la interacció digital de la ciutadania mitjançant  l’autoorganització i models de consum responsable. Les 100 plataformes analitzades a l’estudi despleguen la seva activitat en 28 àrees econòmiques diferents, des de la creació de cultura col·laborativa, fins a l’energia o el consum agroecològic.

L’estudi conclou que la producció col·laborativa, generada a partir de plataformes digitals, s’expandirà i tindrà el potencial per a introduir-se en qualsevol àrea econòmica de la ciutat. Segons l’estudi, aquesta mena de model no solament no crea perjudicis o confrontació amb els drets bàsics de les persones, com ara el dret a l’habitatge o al treball digne, sinó que combina el coneixement obert amb la participació de les persones i, fins i tot, la responsabilitat ecològica. Dimmons treballa aplicant aquesta mateixa metodologia d’anàlisi a l’àmbit europeu amb el projecte Platform Labour in Urban Spaces (PLUS), cosa que demostra la rellevància d’aquest tema també en l’agenda de recerca.

La versió en anglès del llibre es va presentar el més de novembre passat en el marc de la cimera Sharing Cities celebrada a Barcelona, que va reunir representants polítics de 50 ciutats de tot el planeta i actors de l’ecosistema amb l’objectiu de crear un marc de treball conjunt i fer front a l’economia de plataforma. La traducció en català manté l’estructura original i actualitza l’edició en anglès amb una revisió del que ha representat la cimera: ofereix una visió global de les reaccions polítiques actuals i les innovacions públiques de les ciutats de cara a afrontar els reptes i les potencialitats de l’economia de plataforma; fa un balanç de les qualitats democràtiques de les plataformes, que permet diferenciar models i caracteritzar els que són veritablement col·laboratius; i finalment analitza el cas local de Barcelona com a model de referència mundial pel seu ecosistema vibrant i per les seves polítiques innovadores.

Altres notícies destacades

Obert el termini per sol·licitar la participació a la V Fira de Consum Responsable i d’ESS

11/10/2019 - 09:49

Les sol·licituds es poden fer fins al 21 d'octubre. La fira es farà del 20 al 31 de desembre a Plaça Catalunya.

Barcelona serà la Capital Mundial per a l’Alimentació Sostenible el 2021

09/10/2019 - 08:54

Barcelona acollirà la trobada internacional del pacte de Milà convertint-se en la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.

Comuns Urbans: 10 fitxes mostren experiències locals de les ciutats de Montreal i Barcelona

03/10/2019 - 17:55

Descobriu el resultat de la missió d'estudi sobre els comuns urbans a Barcelona organitzada per CITIES.