Seguim fomentant i enfortint l’Economia Social i Solidària

26/03/2020 - 09:45

Materials i recursos per formar-se telemàticament durant la crisi de la Covid-19.

Vivim un moment excepcional amb relació al virus COVID-19. Toca quedar-se a casa però pot ser també una bona oportunitat per (in) formar-se. Barcelona Activa posa a la disposició de la ciutadania una sèrie de serveis i recursos per seguir amb l’activitat durant les setmanes de confinament.

Vivim un moment excepcional amb relació al virus Covid-19. Toca quedar-se a casa però pot ser també una bona oportunitat per (in) formar-se. Barcelona Activa posa a la disposició de la ciutadania una sèrie de serveis i recursos per seguir amb l’activitat durant les setmanes de confinament.

Alguns dels serveis presencials per a projectes i organitzacions de l’ESS segueixen de forma telemàtica, com és el cas del servei d’assessorament en Economia Social i Solidària, que dona suport a través de correu electrònic a projectes i a empreses i entitats. El Punt d’Acollida i Orientació segueix fent atencions telefòniques en l’horari habitual. Per altra banda, segueixen de forma telemàtica els programes a mida actius: la Comunificadora, Camí de la Solidesa, Construïm en femení. També segueix Cooperativa de Joves dins del marc d’accions pel foment del cooperativisme i l’ESS en joves #transformESS.

La formació online que Barcelona Activa va començar a proposar a finals de 2019 està disponible per a tothom des de casa. Entre tota l’oferta disponible, destaquen les propostes relacionades amb aspectes concrets de l’Economia Social i Solidària i propostes per a la igualtat en les organitzacions:

El confinament pot ser entès com una ocasió per dedicar temps a conèixer l’economia social i solidària i la innovació socioeconòmica. En aquest sentit, CoopCiutat és un joc en el qual joves i grans poden aprendre sobre cooperativisme mentre passen una bona estona. A més, la Brúixola de la Innovació Socioeconòmica ofereix recursos formatius i didàctics orientats a persones i col·lectius que vulguin introduir-se o aprofundir en l’ESS i l’emprenedoria social.

Com a complement a tot això, segueixen disponibles els recursos, publicacions i documentació que s’ha anat elaborant en els darrers anys, com per exemple els informes del Col·laboratori.ess, el laboratori d’aprenentatge col·lectiu d’idees i pràctiques de l’ESS i l’acció comunitària. Estan disponibles els resultats de les tres edicions realitzades de moment, sobre acció comunitària, cures i tèxtil. També estan disponibles un seguit de fitxes i informes dins del marc de +fàcil EinESS, un compendi d’eines per a les associacions, juntament amb altres publicacions destacades. Si el que es vol és saber quines empreses d’economia social hi ha en cada sector d’activitat, està disponible el Directori d’economia social, que recull dels registres oficials les empreses d’economia social que existeixen, amb el valor afegit de saber de quines entitats de segon i tercer grau són membres i si apareixen a les eines de transparència de l’ESS Pam a Pam i Balanç Social.

Així doncs, Barcelona Activa segueix oferint de manera gratuïta tot de recursos i formacions per poder aprofitar el màxim el temps de confinament, a part de facilitar les eines i recursos específics per fer front a la situació anòmala en una pàgina que anomenada Barcelona Activa al teu costat, ara més que mai. També s’ha habilitat un call center disponible de dilluns a divendres de 9:00 a 18:00, amb el número 900 533 175 en el qual es deriva als recursos i entitats que puguin ajudar en cada cas. Si a més a més voleu saber quines indicacions i serveis s’ofereixen des de les entitats de l’Economia Social i Solidària a Barcelona, podreu trobar-ho a la CoAgenda, l’altaveu de l’ESS i la Innovació Socioeconòmica. També podeu publicar-hi les vostres formació i activitats en línia vosaltres mateixes.

A la CoAgenda i a la xarxa en general es fa evident que organitzacions de l’àmbit català, espanyol i europeu s’han bolcat a alleugerir el sotrac que suposa l’aturada general, facilitant tota la informació sobre el virus i oferint mesures econòmiques. Aquí hi trobareu un resum, però podeu consultar directament les pàgines especials de Coòpolis, el centre de serveis per a associacions Torre Jussana, el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenils, o la Confederació de Cooperatives de Catalunya i la Federació de Cooperatives de Treball.

En moments anòmals com aquests es fa especialment important comptar amb els recursos i suport de tot l’àmbit de l’ESS, també sense perdre de vista la convocatòria de subvencions Impulsem el que fas i Enfortim l’Economia Social i Solidària, tot i que de moment el termini de presentació de sol·licituds estigui suspès a causa de l‘estat d’alarma. No obstant ja es pot anar pensant els projectes a presentar, així com consultar i assessorar-se . Existeix un Servei d’Assessorament per les dues convocatòries del que podeu tenir informació aquí.   I, també,  tota la informació , en el cas de  la convocatòria d’Enfortim l’Economia Social i Solidària 2020 la podeu trobar en el següents enllaços: informació general  i recursos per dissenyar els projectes.

Altres notícies destacades

Entrevista_octubre (1)

El dilema ‘l’economia o la vida’ mai ha existit des de l’ESS

10/10/2021 - 10:43

. Entrevista amb les coordinadores de la FESC2021, Eva Goenaga i Anna Fernàndez

Fira NADAL

Sol·licituds per participar a la VII Fira de Consum Responsable i d’ESS

08/10/2021 - 12:49

. El termini per sol·licitar la participació es tancarà a les 23.55 h del dimarts 19.

Cartell FESC 2021web

La XMESS i la FESC organitzen una jornada per administracions locals

08/10/2021 - 12:46

. L’Ajuntament de Barcelona presideix la XMESS i va ser un dels impulsors.