Vacances? Que siguin responsables!

25/07/2019 - 12:18

Et convidem a reflexionar com poden ser les teves vacances més responsables que mai en termes de consum.

Hem crescut pensant que les vacances són per marxar. I moltes de nosaltres així ho farem. Et quedis a Barcelona o marxis de la ciutat per evadir-te uns dies dels llocs i cares conegudes, et convidem a reflexionar com poden ser les teves vacances més responsables que mai en termes de consum. Practiques el consum responsable durant les vacances?

La responsabilitat també viatja

El fenomen del turisme massiu és prou conegut a Barcelona. Molts barris de la ciutat es senten agobiats per l’alt volum de visitants que canvien el paisatge dels barris en zones com el Park Güell, les Rambles o la Sagrada Família, que han vist com les seves veïnes marxaven deixant pisos i habitacions a disposar dels turistes i com les botigues de barri passaven a vendre barrets de palla i souvenirs.

Si volem efectuar un viatge durant les nostres vacances cal pensar dues vegades si amb la nostra acció no contribuïm a aquest mateix fenomen un altra ciutat o zona del planeta. Si malgrat tot marxem: què podem fer per un mínim impacte? Cal amb urgència un canvi del model actual cap a un altre que posi l’economia al servei de les persones: respecte ambiental, justícia social i diversificació econòmica.

 • Allotjament responsable: Barcelona ha estat líder en la regulació del allotjament turístic. Si vas a un altre poble, ciutat i país, intenta allotjar-te en establiments autoritzats per al seu ús i assegura’t que no fomenten la gentrificació de la zona o que no impedeixen l’accès a l’habitatge dels locals.
 • Foment de l’economia local: és fàcil caure en la dolça ruta del turista, ruta farcida de visites guiades, restaurants i hotels per al turisme, botigues de souvenirs a dojo. Si estem de turisme, pot ser interessant intentar comportar-se com un local: fer les compres en comerços de barri; comprar productes de temporada i locals; sortir-se de rutes turístiques; i intentar conèixer la zona segons les indicacions dels habitants locals, demanant-lis pels seus usos i costums intentant alterar al mínim l’ecosistema social de la zona.
 • Intercanvi de casa: si et planteges residir durant un període de dies, setmanes o mesos en una ciutat o poble, pot ser molt interessant fer un intercanvi de casa. Plataformes com HomeExchange ofereixen aquesta possibilitat en que no es deixen espais buits deshabitats ni s’omplen amb ordes de turistes complexos hotelers. A més, pots demanar-li a la família amfitriona consells de consum responsable al seu districte: mobilitat, compres, restaurants locals…
 • Turisme responsable: algunes agències estan especialitzades en turisme responsable. Un turisme que fomenta desplaçaments amb baixes emisions de CO2; allotjaments de turisme rurals o ecològics; el foment de l’economia local i el comerç just o l’intercanvi de cultures. Algunes agències destacades són Turismo Responsable o Tarannà; també trobareu recursos sobre allotjaments ecològics i experiències de turisme sostenibles a ecoagrotours o a Pamapam.
 • Turisme solidari: una manera d’invertir el temps sosteniblement és realitzar turisme solidari: en voluntariat, en camps de solidaritat, ajudant a un centre de recuperació d’animals o en projectes de conservació del medi ambient… Entitats com SetemOXFAM Intermón, la Fundació Vicente FerrerBlua o d’altres ofereixen vacances solidàries o eco-voluntariat.
 • Visites a familiars i amics: no tot és viatjar per augmentar la nostra llista de països visitat o per veure món. El viatge és també el trajecte i les persones que ens hi trobarem. Per això, els experts en turistització defensen el viatge a visitar familiars, amics i coneguts com una forma slow de viatge. Un viatge emocional i local, on els amfitrions acompanyen i mostren una realitat econòmica, social i emocional del territori.

Desplaçaments amb seny

La responsabilitat en els desplaçaments durant els períodes estivals mereix un paràgraf especial. Segons un estudi coordinat per Jordi Oliver sobre turistització i canvi climàtic de l’Ajuntament de Barcelona l’aportació del turisme al canvi climàtic s’estima en un 8% del total. Ara sabem que a Barcelona el 96% de l’aportació ve directament de la mobilitat d’entrada i sortida de la ciutat, essencialment dels avions.

Quines apostes podem fer per combatre-ho?

 • Stay Grounded: literalment, ‘quedar-se a terra’, és una aliança internacional que aposta pel decreixement en l’aviació i s’oposa a la proliferació i l’ampliació d’aeroports arreu del món. Fa una feina de mapatge de conflictes ecològics relacionats amb aeroports i proposa mesures com la moratòria a la concessió de noves línies aèries o l’adopció de fiscalitats que penalitzin l’emissió de gasos que fomenten el canvi climàtic. És una opció: no moure’s.
 • Transport públic: alguns mitjans de transport contaminen més que d’altres. I la suma de la mobilitat individual contamina més que l’ús del transport públic. Si pots, usa el transport públic i/o col·lectiu!
 • Vehicles lliures d’emisions de gasos: pot ser interessant fer el viatge, o en arribar a destí, llogar vehicles lliures d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, com per exemple, cotxes elèctrics o bicicletes. A Barcelona existeixen opcions interessants com Som Mobilitat, una cooperativa d’ús compartit de cotxes elèctrics.
 • I camina! És saludable, sostenible i sempre viable. Fes vacances, però no de cames!

Consumir conscientment durant les vacances

Estem de vacances. Sí. Però el consum responsable ha d’ésser una pràctica de 365 dies l’any. Les compres han de ser responsables i l’aigua, la llum o el gas han de ser recursos usats amb moderació.

 • Afavoreix l’economia local: intenta sortir dels circuits turístics habituals per realitzar les teves compres; menja a restaurants locals; o adquireix productes locals per als teus records de viatge (si és que els necessites!). D’aquesta manera també estalviaràs, doncs les zones turístiques solen ser més cares que les allunyades dels circuits transitats.
 • Aigua: ull amb les piscines, les dutxes i els banys. És estiu i fa calor, però això no significa que puguem malgastar l’aigua a disposició. Siguem curosos en la seva utilització.
 • Electricitat: els aparells d’aire acondicionat i els ventiladors van que volen! Intentem un ús eficient dels mateixos utilitzant-los en moment indispensables. Fem servir recursos senzills però efectius: tancar finestrons i abaixar persianes en els moments de més sol i calor; o airejar estances a les primeres hores del dia ens poden ajudar a passar millor la calor sense gastar munts d’energia. També recorda d’engegar electrodomèstics en les hores vall -especialment a les nits i matinades-; o de no deixar-nos lladres energètics encesos – stand by’s en televisors, ordinadors, adaptadors…-.
 • Envasos i reciclatge: si la resta de l’any uses cantimplora; si vas al mercat amb tupper; o repasses molt bé les etiquetes de tots els productes que compres… Recorda de mantenir-ho durant les vacances! Ser conscient i responsable és un hàbit que viatja amb nosaltres!

Altres notícies destacades

Ampliació del Fons de Crèdit Municipal per l’ESS

03/08/2020 - 12:06

Els convenis amb Coop57 i Fundació Fiare suposen 4 milions de finançament

ConversESS de tardor, cicle de ponències sobre la covid-19 al setembre

22/07/2020 - 15:24

Cicle d’activitats per parlar sobre les conseqüències de la covid-19.

Activitats i formacions ESS de juliol i setembre

21/07/2020 - 12:27

Continuen els tallers i sessions virtuals per entitats i emprenedoria.