Mercabarna és una ciutat alimentària que funciona 24 hores al dia per garantir l’aprovisionament d’aliments frescos a la ciutadania. Al recinte s’hi ubiquen més de 700 empreses especialitzades en la comercialització, elaboració, distribució, importació i exportació de productes frescos i congelats, que donen feina a 7.500 treballadors.

Situat a la Zona Franca de Barcelona, Mercabarna concentra els mercats majoristes de productes frescos (el Mercat Central de Fruites i Hortalisses, el del Peix i Marisc i Mercabarna-flor, aquest darrer a Sant Boi de Llobregat) i l’escorxador de la ciutat.

També hi ha la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC), formada per empreses que aporten valor afegit al producte i donen servei al client. Aquí podem trobar companyies especialitzades en la maduració de plàtans, l’elaboració de productes de quarta i cinquena gamma o frigorífics de servei.

Les empreses de Mercabarna abasten de productes alimentaris els mercats municipals, botigues de barri, supermercats petits i mitjans i firmes del sector de la restauració (HORECA).

Mercabarna enfoca la seva gestió a donar resposta a les necessitats de la ciutadania. Una d’aquestes és la creixent demanda de productes ecològics, que ha motivat la construcció del Biomarket, el primer mercat majorista de productes frescos ecològics de l’Estat espanyol. Aquesta instal·lació allotjarà firmes que comercialitzen fruites, hortalisses i multiproducte biològic i tindrà un espai per a productors locals.

Una ciutat compromesa

A més del vessant comercial, Mercabarna mostra un compromís amb l’entorn a través de la seva estratègia de responsabilitat social corporativa. Per això, actua com a garant de salut, impulsora de la dieta mediterrània i dels bons hàbits alimentaris, la lluita contra el malbaratament d’aliments, la creació d’ocupació i el foment de la formació.

Aquestes línies d’actuació es vehiculen a través de diverses iniciatives. Destaquen les campanyes infantils, que difonen els beneficis de l’alimentació saludable entre els escolars i se’ls educa perquè prenguin consciència de la importància d’aprofitar els aliments. I és que la lluita contra el malbaratament és una de les línies estratègiques del polígon.

Així, s’han creat uns premis que reconeixen les empreses agroalimentàries i entitats que porten a terme projectes d’aprofitament alimentari. A més, des del 2002 Mercabarna cedeix un magatzem al Banc dels Aliments, on les firmes del recinte aporten de manera altruista els productes excedentaris. 

També són una referència els Serveis de Formació, que cada any organitzen un centenar de cursos adreçats a futurs professionals del sector agroalimentari. Així mateix, des del 2018 s’organitza la Universitat d’Estiu, un fòrum de debat i reflexió al voltant de l’alimentació en què participen estudiants universitaris i professionals en actiu.

En l’àmbit del foment de l’ocupació, Mercabarna concedeix ajuts a la contractació a les firmes del recinte, amb l’objectiu de promoure l’activitat empresarial i millorar-ne la competitivitat.

Pel que fa a la política mediambiental, el recinte disposa d’unes infraestructures pròpies que garanteixen el correcte tractament dels residus. Aquest sistema, que és un referent de sostenibilitat entre els mercats majoristes, fa possible que el volum de reciclatge se situï per sobre del 75%.

Per tot això, Mercabarna és una peça clau per a la ciutat de Barcelona, tant pel desenvolupament del sector comercial com per la seva implicació amb la realitat social de la ciutat.

Parada de peix a Marcabarna