Sharing Cities Summit 2018: cimera internacional sobre economia de plataforma digital

Sharing Cities Summit 2018: cimera internacional sobre economia de plataforma digital

27/10/2018

Barcelona serà la seu de la tercera edició del Sharing Cities Summit sobre economia col·laborativa a través de plataformes digitals. Aquest any, la cimera internacional tindrà lloc els dies 12, 13, 14 i 15 de novembre i està organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, ​​en col·laboració amb el grup d’investigació Dimmons, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Sharing Cities Summit comptarà amb la participació d'alcaldes i vice alcaldes de 40 ciutats globals líders, entre els quals estaran els vicealcaldes de Nova York, Amsterdam, Seul, Milà, Berlín, París, Melbourne i Barcelona.

L’objectiu de la cimera és crear una “Declaració de les Ciutats Col·laboratives” amb 10 principis, dins d’un marc comú per reforçar la seva col·laboració en l’economia de plataforma que està creixent de forma ràpida i exponencial. Per això, s’ha convertit en una de les principals prioritats dels governs de tot el món, degut al fort impacte sobre la vida i el desenvolupament econòmic de les ciutats.

La Declaració proposa una diferenciació entre els models de plataforma, en funció de l’impacte que produeixen i defineix el compromís de les ciutats en les polítiques de suport a les plataformes segons aquesta diferenciació.

La Declaració es basa en els resultats de l’anterior cimera de Ciutats Col·laboratives de Nova York el 2017 i d’Àmsterdam el 2016 i pretén reivindicar la sobirania de les ciutats a l’hora d’entrar en negociacions amb plataformes digitals per fer respectar les normes locals i el marc legal, i defensar l’habitabilitat de l’esfera urbana, a més dels drets dels ciutadans usuaris de les plataformes. Per tant, el propòsit és establir protocols digitals i estàndards per garantir el compliment de les normatives de cada ciutat, preveient mecanismes de sanció en cas d’infraccions.

Es important destacar que les plataformes poden generar innovació i prosperitat econòmica, oferint noves maneres d’interacció entre els ciutadans per autoorganitzar-se d’acord amb els valors que consideren importants. Existeixen models alternatius d’èxit que són socialment responsables, com ara el procomú, el cooperativisme de plataforma i les organitzacions descentralitzades basades en una economia social i el coneixement obert, i les ciutats consideren que aquests models són una gran oportunitat per crear una economia urbana més inclusiva, participativa i diversa.

Podeu consultar tota la informació de la cimera a la pàgina web oficial.