Indústries creatives
Les indústries creatives són l’espai central de la cultura on aterren progressivament totes aquelles manifestacions artístiques i creatives que dialoguen amb les noves tecnologies de manera proactiva fins al punt que s’hi acomoden i troben en elles un instrument automàtic de reproducció.
Les indústries creatives inclouen alhora els nous subsectors lligats a l’economia (programari, videocreació, R+D, etc.) i activitats amb arrels tradicionals manufactureres, com la impressió, la moda, la joieria, els instruments musicals i les joguines.
Definides d’aquesta manera, les indústries culturals i creatives configuren una part important del paisatge creatiu de la Barcelona actual. Són, a més a més, un àmbit cultural en constant creixement i un vector potent de creació de competitivitat, creació de riquesa i ocupació.
Barcelona és el pol central de les activitats creatives a Catalunya. Les activitats creatives apleguen més de 160.000 llocs de treball potencialment vinculats a aquest sector a Barcelona el 2021, cosa que representa el 14,3% de l’ocupació de la ciutat i la meitat (el 52,2%) de l’ocupació creativa a Catalunya. El nucli de la indústria creativa a la ciutat gene4ra més de 10.000 milions d’euros de facturació a la ciutat i més de 43.000 llocs de treball. Val a dir que, segons la recerca urbana més recent, que hi hagi un percentatge més alt de persones ocupades en indústries creatives es correlaciona, de forma molt intensa, amb una producció més alta per habitant.
Cada any es celebren molts festivals a Barcelona que són un catalitzador d’oportunitats per a la ciutat. Es calcula que les fires, els festivals i els grans esdeveniments que es celebren a Barcelona tenen un impacte d’uns 5.100 milions d’euros l’any.
- Creació Taula Barcelona Creativa.
- Promoure la formació, la recerca, la investigació i el llançament de propostes empresarials al voltant de les indústries creatives.
- Ampliar la influència i generar relacions sectorials amb tota mena d’entorns empresarials, digitals, logístics i financers dels quals depèn directament o indirectament el rol de les indústries creatives.
- Desenvolupar un programa estable de manifestacions firals, esdeveniments econòmics (desfilades de moda, setmanes de restauració, etc.), concursos d’idees per a la captació d’inversors, etc. que tinguin lloc al Disseny Hub Barcelona (DHUB) o a altres espais de la ciutat associats al seu projecte fundacional.
- Desenvolupar una estratègia de promoció de ciutat encaminada a potenciar les indústries creatives i la seva internacionalització.
- Desenvolupar un programa sociocultural a partir d’exposicions, mostres i activitats divulgatives.
- Promoure la influencia col·lectiva en àmbits de decisió pública (legislació i fiscalitat, finançament públic, implicació institucional, etc.) i gestió col·lectiva (drets, patents, propietat intel·lectual).

- Programar la promoció de talent i emprenedoria en àmbits com la moda, el disseny, l’audiovisual i els videojocs.
- Desenvolupar el DHUB, com un espai que integri les diferents manifestacions del disseny i les indústries creatives per tal de facilitar el debat, la recerca i la presentació de nous projectes i continguts a escala local i internacional.
- Creació de la Taula Barcelona Creativa integrada per les principals associacions representatives, empreses i personalitats del món del disseny i la indústria creativa barcelonina.
- Establir convenis amb escoles i universitats especialitzades per tal de crear programes de treball conjunt, polítiques de beques, projectes de start-ups i estratègies eficients de promoció del nou talent.
- Tenir presència en fires i mercats internacionals en el àmbits de disseny i d’altres sectors de les indústries creatives.
- Dissenyar el pla 2030 per a Palo Alto, per tal d’incorporar aquest espai a les dinàmiques generals del sector.
- Crear nous canals de comunicació i establir acords amb els existents que permetin donar a conèixer al ciutadà de Barcelona el potencial de la indústria creativa local.
