Barcelona, ciutat educadora amb i des dels barris

Foto de grup de les primeres Prometeus graduades a l'acte de graduació amb l'Alcaldessa
18/05/2022 - 16:17 h

Segons la Carta de les Ciutats Educadores, una ciutat educadora entén l’educació més enllà de l’edat escolar i es connecta amb la realitat dels barris, creant ponts amb els seus agents socials i relacionant-se amb el veïnat. A Barcelona, el territori s’ha compromès per teixir el vincle dels centres escolars amb els entorns i fomentar l’educació més enllà de les aules a través de diferents projectes educatius.

El foment de les activitats al barri, la connexió amb els equipaments i serveis de la ciutat i el foment de les oportunitats de joc a l’espai públic són els tres eixos principals per situar els barris com a elements clau de la ciutat educadora.

Aquest compromís es concreta en deu projectes i iniciatives que ja s’estan desplegant al territori:

  • Casal El Vaixell, un equipament que acull a una seixantena d’infants de diferents edats en el temps de fora escola. Al districte de Sant Martí.
  • Curses d’orientació a Vallvidrera per persones amb discapacitat i per estudiants de centres formatius dedicats al lleure educatiu. Al districte de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi.
  • Restaurant El Cruïlla Al Punt, on els treballadors i treballadores són estudiants d’un PFI d’hostaleria. Al districte de Nou Barris.
  • L’Escola Municipal de Segones Oportunitat de Barcelona, un centre educatiu que s’adreça a joves que s’han desconnectat o estan fora dels circuits educatius. Al districte de Sant Andreu.
  • Cap Infant enrere, un projecte per fer front a la bretxa educativa de la mà de la xarxa veïnal. Al districte d’Horta-Guinardó.
  • Comissió LGTBI als Castellers de Gràcia, un espai per sensibilitzar sobre el col·lectiu i prevenir la LGTB-fòbia dins de la colla. Al districte de Gràcia.
  • Teatre Inclusiu, projecte que posa en contacte diversos col·lectius joves del barri generant vincles a partir del teatre. Al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
  • De 0 a 3 és un servei municipal perquè famílies amb infants de menys de quatre anys puguin teixir vincles amb altres famílies del seu barri. Al districte de l’Eixample.
  • Horts al terrat, un projecte d’hort comunitari a terrats en desús d’equipaments municipals perquè en tinguin cura persones amb discapacitat. Al districte de Sants-Montjuïc.
  • Prometeus, un projecte amb l’objectiu que el màxim nombre de joves accedeixin als estudis superiors i els cursin i, així, transformar la tendència del barri. Al districte del Raval.