Disset escoles se sumen a la transformació dels seus patis

27/04/2022 - 11:14 h

En el marc del programa “Transformem els patis”, les comunitats educatives de 17 escoles de Barcelona estan treballant per fer dels seus patis uns espais més verds, coeducatius i oberts.

Les obres de millora dels patis d’aquestes 17 escoles tindran lloc durant l’estiu, quan els centres educatius estan de vacances. Les actuacions, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, suposaran una inversió de més de 3,5 milions d’euros.

Els centres participants d’aquest procés aquest curs són: l’Escola Castella, l’Escola Tibidabo, l’Escola Mercè Rodoreda, l’Escola Rubén Darío, l’Escola Mas Casanovas, l’Escola Enric Granados, l’Institut Escola Mirades, l’Escola Aldana, l’Escola Gayarre, l’Escola de la Concepció, l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, la CEE Sant Joan de la Creu, l’Escola Elisenda de Montcada, l’Escola Molí de Finestrelles, l’Escola Turó Blau, l’Escola el Sagrer i l’Escola Farigola del Clot.

Un procés col·lectiu

Alumnes, mestres i associacions de famílies estan participant en el procés de redisseny dels nous patis. Per això, s’han definit una sèrie de criteris de base comuns a tots els centres, a partir de l’opinió d’una vintena d’entitats i persones expertes en la matèria, des de la perspectiva educativa, feminista, ambiental i del joc.

També se seguirà la guia Cocreació amb els infants i la comunitat educativa per la millora del pati de l’escola, elaborada per l’Institut Infància i Adolescència. El dibuix final de la proposta, però, el farà la comunitat educativa de cada centre.

L’objectiu és que els patis acabin afavorint relacions igualitàries entre infants, incorporin nous elements de joc que ampliïn les possibilitats dels nens i nenes, fomentin el contacte amb la natura i els elements naturals, i siguin accessibles. També és important que el nou disseny garanteixi espais d’ombra, amb arbres o estructures que millorin el confort tèrmic al pati.

Els patis, part del projecte pedagògic

El programa “Transformem els patis” vol donar més rellevància a la vida als patis, sota la premissa que els patis són espais molt valuosos de joc i aprenentatges, i partint de la idea que el pati és escola, i que, per tant, ha de formar part del projecte pedagògic.

Per això és important que la comunitat educativa sigui protagonista de la reflexió i millores dels espais, les experiències i els usos dels patis tant durant l’horari lectiu com a les tardes i els caps de setmana.

Amb els 17 patis que aquest curs entren en el programa de transformació, l’estiu que ve ja seran 40 els centres educatius de la ciutat que hauran intervingut en els dissenys dels seus patis.