Educació i fotografia es donen la mà per parlar sobre les oportunitats a la vida

..
22/09/2022 - 09:18 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

L’Escola Municipal de Segones Oportunitats (EM2O), situada al carrer de Capella, 10, del barri de Navas, acull la mostra fotogràfica “Oportunitats”, que es pot visitar de manera gratuïta fins al 17 d’octubre.

L’autor de l’exposició és l’educador social i fotògraf César Marcos, que ha documentat visualment les pràctiques professionals que 25 joves de l’EM2O fan en empreses, escoles, instituts, centres de formació professional…

Aquestes pràctiques formen part del segon curs de l’itinerari formatiu de l’Escola de Segones Oportunitats. Aquest centre és un recurs municipal per a joves d’entre 16 i 25 anys que, per motius diversos, s’han desconnectat o estan fora dels circuits educatius.

Enguany, a més, l’EM2O amplia en 15 places l’oferta, pensada per facilitar a l’alumnat el retorn al sistema educatiu reglat i capacitar-lo perquè pugui accedir al mercat laboral, a més d’acompanyar, orientar i donar suport al conjunt de joves en la transició cap a la vida adulta.

En primera persona

A banda de les fotos, “Oportunitats” recull l’itinerari vital dels 25 joves a través d’entrevistes escrites i en vídeo. Aquesta narració en primera persona permet explicar molts dels objectius de l’EM2O i, sobretot, la manera com els i les protagonistes han redirigit les seves trajectòries a través de les noves oportunitats que s’han anat trobant.

César Marcos explica que la mostra també “convida a reflexionar de manera més general sobre les oportunitats a les nostres vides”, i per això l’exposició s’acaba amb un mirall on les persones visitants es poden mirar i respondre a les mateixes preguntes que Marcos va fer als nois i les noies per preparar les fotografies.