El Plenari del CFPB aprova un informe de propostes per reduir l’abandonament educatiu

..
25/11/2022 - 11:04 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

El Consell Municipal de la Formació Professional de Barcelona (CFPB) va aprovar, per unanimitat, l’informe del grup de treball sobre plena continuïtat formativa en l’etapa 16-18 i reducció de l’abandonament educatiu. L’aprovació es va fer en el marc de la celebració de la seva comissió plenària aquest 23 de novembre de 2022 a l’Institut Bonanova, centre públic de referència de la família professional sanitària.

L’informe de la comissió de treball posa en relleu l’existència d’abandonament educatiu a l’etapa postobligatòria, i molt especialment en els cicles formatius de grau mitjà, un àmbit poc estudiat.

El document no només ofereix una diagnosi sobre la problemàtica, sinó que, a més, presenta una vintena de propostes de treball a partir de tres grans àmbits: en primer lloc, l’estratègia de política local, que inclou l’abordatge del fenomen de l’AEP des de la perspectiva multinivell i territorial (de districtes), la coordinació de serveis tenint en compte la multifactorialitat del fenomen, i la traçabilitat, seguiment i acompanyament dels i les joves que es troben en situació d’AEP dins i fora del sistema educatiu.

En segon lloc, les trajectòries de continuïtat formativa, àmbit que inclou la planificació de l’oferta educativa, la informació i l’orientació precoç, continuada i sistèmica amb els recursos necessaris, i la necessitat de definir les polítiques tenint en compte les desigualtats educatives que pateixen els adolescents i joves més vulnerables. I en tercer lloc, la millora de l’experiència educativa, que inclou aspectes pedagògics i metodologies per afavorir els vincles educatius i la personalització dels aprenentatges.

El Consell va posar en relleu que és incomprensible que la lluita contra l’abandonament no sigui una política educativa prioritària. I que, malgrat que les xifres d’abandonament s’han reduït, encara s’està a la cua d’Europa, i és un dels reptes principals del sistema educatiu, pel qual cal desplegar polítiques decidides per reduir-lo.

En el marc del plenari també es va escollir la Federació d’Associacions de Famílies o de Mares i Pares d’Alumnes d’educació secundària i dels centres educatius no universitaris sufragats amb fons públics per representar el CFPB al Consell de Ciutat.