Es publica la guia 'Explica’m un conte lliure de sexisme', un recurs pedagògic gratuït per a professionals de l’educació i famílies

12/07/2023 - 12:16 h

La guia ‘Explica’m un conte lliure de sexisme’ és una publicació de l’Ajuntament de Barcelona, fruit del treball desenvolupat des de l’any 2017 amb la cooperativa Trama. Es tracta del recull de l’aprenentatge adquirit al llarg dels anys i aglutina els coneixements i les experiències de tot un procés de treball compartit amb famílies, professionals de l’educació i infants en l’àmbit de la coeducació.

Els contes són, en gran manera, el primer accés de les criatures a la cultura i la primera representació de la societat en la qual hauran de viure. A través d’ells, inicien la descoberta d’ells mateixos i d’elles mateixes i del món que els envolta. És a partir d’aquestes petites històries dels seus personatges i de les seves peripècies que començaran a formar-se idees i emocions entorn de la seva realitat. En definitiva, els contes són una gran eina educativa, amb un gran impacte en la infància, i és des d’aquesta realitat que des de fa anys treballen la cooperativa Trama i l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’oferir recursos pedagògics, com aquesta nova guia, que permetin detectar i revertir els mites i els estereotips sexistes presents en molts relats. Alhora, ‘Explica’m un conte lliure de sexisme’ recull estratègies per a la reformulació o la creació de contes nous per tal de promoure imaginaris més justos i més equitatius, que fomentin en les criatures l’equitat de gènere i el respecte de la diversitat sexual i afectiva, així com altres valors com la solidaritat, el respecte al medi ambient i la defensa dels drets humans i la convivència entre les persones, amb independència de la raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.

Per a accedir o descarregar-se la nova guia ‘Explica’m un conte lliure de sexisme’, cal clicar aquí.