Experiències d’educació popular debaten com combatre els discursos d’odi des de les aules i el lleure

La lluita contra els discursos d’odi des de l’educació popular va ser el tema central de la darrera sessió del cicle de debats ‘En clau d’Educació’, celebrada aquest 10 d’abril a l’Espai Jove La Fontana. En un context marcat per la proliferació de missatges discriminatoris a l’esfera pública i a les xarxes socials, la sessió va esdevenir un espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències transformadores.
Amb la conducció de Jordi Mir, professor del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra i de la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, la sessió va comptar amb la participació d’Alba Tobella, de Verificat; Bittah, de Versembrant, i Martina Picas, d’Esplais Catalans.
Alba Tobella va explicar la tasca de Verificat, una associació sense ànim de lucre que lluita contra la desinformació i la manipulació a internet. Una de les moltes accions que duu a terme són formacions al professorat. En aquestes formacions, Tobella va destacar la importància de dotar l’alumnat d’eines per qüestionar la informació que consumeixen a la xarxa, i va remarcar: “Quan els convides a fer-se preguntes davant de certs continguts, canvien la percepció i l’actitud.”
Per la seva banda, Bittah va presentar Versembrant, una escola popular itinerant que pretén fomentar la consciència crítica del jovent mitjançant l’art urbà i el hip-hop. A través de tallers de rap i producció artística, promouen espais on les persones joves puguin expressar-se, emocionar-se i repensar el seu entorn. Bittah, va defensar el valor pedagògic de l’emoció: “Sortir a les aules amb la intenció de remoure i emocionar funciona. L’extrema dreta ens ha robat la capacitat d’emocionar, i l’hem de recuperar.”
Martina Picas representava Esplais Catalans, l’associació d’esplais laica i progressista, que treballa des del voluntariat en el lleure per a la transformació social. Segons Picas, fa temps que els equips de monitors i monitores detecten l’auge de discursos d’odi entre infants i adolescents, i per això han impulsat formacions i recursos per abordar qüestions com el racisme, el classisme o el masclisme. Picas va advertir que cal evitar el paternalisme i el càstig a l’hora de tractar aquests temes: “L’assenyalament no funciona, ni tampoc culpar els joves de discursos que reprodueixen dels adults.”
De fet, un dels punts en què van coincidir les tres participants va ser en la necessitat d’evitar caure en la criminalització dels adolescents, reclamant no responsabilitzar-los de violències sistèmiques que no han generat ells, sinó acostar-se a les seves realitats amb un llenguatge proper i una mirada comprensiva.
A l’hora de fer front a determinats discursos, creuen que les dades, per si soles, no sempre són efectives: “Hi ha emocions que no es poden combatre amb estadístiques”, va assenyalar Alba Tobella. D’aquí la importància de generar espais segurs i constructius de diàleg que permetin expressar opinions i inquietuds sense judicis.
Una altra clau és trencar amb la dicotomia de bons i dolents, i mostrar matisos, dubtes i contradiccions: “El vincle amb els adolescents és el punt fort. Funciona molt bé mostrar que també tenim preguntes i que no tot és blanc o negre”, va expressar Bittah.
A més, es va apuntar a la urgència de trencar amb les bombolles digitals en les quals sovint es mouen els joves. “Els discursos d’odi s’alimenten de la individualitat, de no conèixer a l’altre, per això cal generar xarxa, per evitar-los”, va assegurar Martina Picas, que va defensar la necessitat de teixir xarxa, mostrar referents positius i fomentar la comunitat, tant dins com fora de les aules.
La sessió va posar punt final a la cinquena edició del cicle de debats ‘En clau d’Educació’, organitzada pel Consell d’Educació Municipal de Barcelona (CEMB), el Consell Municipal de la Formació Professional de Barcelona (CFPB) i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB). Al llarg de quatre sessions, el cicle titulat ‘Educació o barbàrie’ ha comptat amb Pablo Simón, Enrique Díez Gutiérrez, Assumpta Baig i Milagros Pérez Oliva entre altres ponents.