Parlem amb Àngela Puget, ex alumna de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats guardonada en els darrers Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

18/05/2023 - 09:56 h

L’Àngela Puget no se sentia motivada a l’institut i va decidir començar una nova vida educativa a l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, on va descobrir la seva passió per la cuina. Puget ha guanyat el Premi Social 2023 en la darrera edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un reconegut guardó que busca premiar joves talents de la gastronomia.

P. Què és l’Escola Municipal de Segones Oportunitats?

R. L’Escola Municipal de Segones Oportunitats és un centre que acull joves que no hem tingut una bona experiència amb els estudis obligatoris i ens dona, literalment, una segona oportunitat per reconduir la nostra vida. En concret, ens ajuda a reconnectar amb el desig educatiu i a elaborar un projecte de formació. El meu primer pas va ser obtenir un PFI (Programes de Formació i Inserció).

P. Com vas arribar a l’Escola Municipal de Segones Oportunitats?

R. L’institut no em motivava gens i els meus pares van buscar una alternativa. La direcció del centre els hi va posar en contacte amb l’Escola Municipal de Segones Oportunitats. Vaig venir a fer l’entrevista inicial amb en Jhonny, el director, i la Francina, la cap d’estudis, i em van agafar.

P. Com van ser els teus primers mesos a l’Escola Municipal de Segones Oportunitats?

R. Al principi, va ser complicat, ja que no em sentia a gust i vaig tenir alguns problemes amb companys de l’escola. A poc a poc, però, els professors em van donar suport i confiança i vaig millorar moltíssim. Abans, jo era de les persones que passaven, perquè pensava que no era bona. Ràpidament, l’escola es va convertir en una segona casa i l’equip en la meva segona família. Podia parlar del que necessites i ja no em queixava d’haver d’anar a classe, al contrari en tenia ganes.

P. Per què vas decidir cursar uns estudis vinculats amb la cuina, la gastronomia i l’hostaleria?

R. Durant el primer any de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, vaig fer tastets de diferents oficis com cuina, mecànica i esport. L’objectiu era descobrir la meva orientació, allò que m’agradava. El segon any, amb l’acompanyament de l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, vaig cursar un PFI a un altre centre educatiu. Tot seguit, vaig iniciar un curs de cuina a la Fundació El Llindar – El Repartidor, on vaig fer les pràctiques no remunerades i vaig començar a treballar.

P. Com va ser l’experiència de participar en els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa?

R. La idea va sorgir del centre on estic treballant ara. Als premis, hi participen moltes escoles de Catalunya. Per mi, va ser una experiència brutal des del primer moment, quan la meva escola em va seleccionar per anar a concursar. Ser una de les guardonades va ser increïble. A més, vaig poder conèixer persones molt importants del sector com els germans Torres. M’ho vaig passar súper bé!

P. Què vas sentir quan et van donar el guardó en els Premis Gastronòmics Josep Lladonosa?

R. L’experiència va ser tot un repte, perquè hi havia molt de nivell. Les instruccions principals eren preparar un bacallà a la salsa verda. Recordo que van dir ‘el primer guanyador és el número 5’ i jo vaig començar a aplaudir sense adonar-me que jo era el número 5. De veritat, no m’ho creia.

P. Actualment, quins estudis estàs cursant o on estàs treballant?

R. Estic fent la FP Dual. Estudio i treballo en el restaurant de la Fundació El Llindar – El Repartidor. Aquest any i l’any vinent, continuaré formant-me i aprenent sobre cuina i hostaleria. Em sento bé, còmoda i segura. Hi ha bon rotllo i la formació és dinàmica i em sento molt motivada i amb ganes.

P. Mirant enrere, què t’ha aportat l’Escola Municipal de Segones Oportunitats?

R. Per mi, va ser com una salvació. Literalment, em va oferir una segona oportunitat per tornar a començar. Abans, era una noia molt nerviosa i amb poca autoestima. He canviat moltíssim. A l’institut, no em sentia còmoda i aquí, a l’Escola Municipal de Segones Oportunitats, vaig trobar una segona família. Vaig agafar confiança i em vaig començar a esforçar i a centrar en els estudis.

P. Quines característiques la diferencien d’altres centres educatius?

R. Aquest lloc, t’ajuda. Aquest lloc, et salva. El recomano a tothom. Aquí, els professors són empàtics i t’entenen. Els hi pots explicar els teus neguits i els temaris estan adaptats al teu ritme. És una segona oportunitat per reconduir el teu futur, sempre que aprofitis el temps i els recursos.

P. Mirant al futur, quins objectius tens al cap?

R. Vull obrir el meu propi restaurant de cuina asiàtica. M’encanta el sushi i vull apostar-hi. Quan acabi la FP Dual, buscaré un cicle per aprofundir-hi i en un futur, poder obrir el meu petit local.