Barcelona i el Turisme: demanem la paraula!

Col left

En col·laboració amb la Direcció de Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, aquest projecte que s’iniciarà el curs 2019-2020, vol portar als centres educatius la reflexió sobre un fenomen complex i global com el turisme, que és part fonamental de la vida quotidiana a la nostra ciutat.

Es proposa explorar l’entorn social, econòmic i històric del turisme a Barcelona, les seves dinàmiques i tendències i els reptes principals que cal afrontar per construir una ciutat amable per viure-hi i per visitar-la.

Barcelona és una de les principals ciutats turístiques d’Europa, només darrere de Londres, París o Roma en volum de visitants. Prop de trenta milions de persones fan turisme a la ciutat en algun moment de l’any, cosa que contribueix notablement al desenvolupament del teixit econòmic, però també genera conflictes urbans que requereixen reflexió i respostes.

Aquest projecte planteja als nois i les noies l’oportunitat d’aportar la seva visió en aquest debat ciutadà.

Objectius

  • Reflexionar sobre el turisme com una realitat complexa i inherent al desenvolupament de les ciutats, abordant l’evolució històrica del fenomen, les diferents activitats que l’integren i les característiques que té a la ciutat de Barcelona.
  • Difondre la importància de vetllar per la sostenibilitat de l’activitat turística en tots els àmbits: social, econòmic i ambiental.
  • Promoure una actitud responsable dels alumnes quan fan turisme.
  • Cultivar una mirada crítica i reflexiva sobre el fenomen turístic, incidint en el seu potencial transformador en l’àmbit econòmic, social i cultural, i també en els múltiples efectes i en els reptes de gestió que planteja.
  • Facilitar als i les docents eines i recursos per explicar la realitat del turisme a la ciutat de Barcelona.

A qui s'adreça?

El projecte s’adreça a l’alumnat de 5è i 6è de Primària i d’ESO de centres educatius sostinguts amb fons públics.

Activitats

Jornada formativa per al professorat

Sessió teoricopràctica sobre la metodologia i els continguts del projecte i dels tallers de producció audiovisual, prevista per al dia 14 de novembre de 2019, de 9.00 a 13.00 hores, a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (plaça d’Espanya, 5).

Treball als centres

Material didàctic a disposició del professorat i quadern de treball per l’alumnat. A cada aula es desenvoluparan també dues sessions del taller audiovisual, amb tauletes digitals facilitades per l’organització del projecte, perquè l’alumnat, en grups reduïts, realitzi un curtmetratge d’entre 1 i 2 minuts sobre el tema treballat.

Acte de cloenda

S’organitzarà una sessió de cloenda del projecte en un espai emblemàtic de la ciutat, on l’alumnat participant presentarà les seves propostes i els treballs audiovisuals seleccionats.
Els projectes i curtmetratges es difondran també al web d’educació: barcelona.cat/educacio

Col right
Documents d'interès

Compartiu aquest contingut