Comencen les obres a les 75 escoles que es protegeixen del trànsit aquest 2021

Acabat el curs escolar, aquest juliol comencen les obres als entorns de 75 escoles, que a finals d’any tindran accessos segurs i saludables. Durant les vacances escolars es durà a terme el gruix de les actuacions en 56 centres educatius, i la resta s’aniran fent abans que acabi l’any. Amb les millores dutes a terme el 2020 i les previstes per al 2021 i el 2022, el programa “Protegim les escoles” arribarà a un total de 155 equipaments educatius i més de 58.000 alumnes.

A les Corts, es realitzaran actuacions als següents entorns:

 • Escola Ítaca i Centre Educatiu Santa Teresa de Lisieux 
  Àmbit a pacificar:
  c. Déu i Mata entre els carrers Numància i Constança.
  c. Numància entre Anglesola i Déu i Mata.
  c. Constança entre L’illa Diagonal i c. Déu i Mata.
  Inici de les actuacions: 18 d’agost de 2021
 • Escola Anglesola i Escola Bressol Xiroi
  Àmbit a pacificar:
  c. Europa entre els carrers Cabestany i Vilamur
  c. Anglesola entre els carrers Vilamur i Numància.
  Inici de les actuacions: 16 d’agost de 2021
 • Escola Lavínia – C. de Fígols, 20
  Àmbit a pacificar:
  c. Fígols entre els carrers Pobla de Lillet i Lluçà.
  Inici de les actuacions:
  26 de juliol de 2021

Una extensió de l’escola

Els nous espais que es creen permeten organitzar millor les entrades i sortides, i els veïns i veïnes també fan servir les zones guanyades. De fet, les actuacions a les 26 escoles que ja tenen l’accés pacificat han tingut molt bona rebuda per part de les comunitats educatives i s’han convertit en una extensió de l’escola en l’espai públic.

A més, suposen un canvi de prioritats en l’ús de l’espai públic. Les actuacions fetes el 2020 i les previstes per al 2021, que milloren els accessos de 101 centres, suposaran l’eliminació de 14 carrils de circulació i faran que en 17 carrers tinguin prioritat els vianants. Es guanyaran 14.150 metres quadrats d’asfalt, que passen a ser espais per estar-se, amb bancs i elements de joc. Aquesta superfície equival a més d’una illa de l’Eixample.

Els projectes del 2022 es defineixen amb els mateixos centres, amb els quals es duu a terme un procés participatiu per elaborar el projecte executiu. A més, en els propers mesos els districtes podrien afegir més actuacions, que farien créixer el nombre de centres beneficiats l’any que ve.

Llocs segurs i plens de vida

Les escoles són punts neuràlgics, a partir dels quals es consolida un model urbà més verd, més amable i més jugable. Traient cotxes de davant de les escoles, avancem cap a una ciutat més saludable i més segura per als nens i nenes. Quan s’allunyen els centres escolars del trànsit, s’eviten accidents i es redueix la contaminació i el soroll que pateixen les famílies. L’espai guanyat és un punt de trobada, un lloc segur on jugar, compartir i fer vida de barri.

Enguany s’avaluaran les intervencions en nou escoles pilot amb la col·laboració d’ISGlobal, que analitzarà l’efecte de les actuacions sobre la salut i el benestar i els canvis originats en la qualitat i l’ús de l’espai públic. A més, l’Agència de Salut Pública estudiarà com han impactat aquestes transformacions pel que fa a les interaccions socials i el joc espontani dels nens i nenes.

Al web www.barcelona.cat/protegimescoles es pot consultar tota la informació actualitzada de les intervencions i el mapa amb les escoles.

Compartiu aquest contingut