Dia Internacional de la Ciutat Educadora

Jornada de treball “Innovació educativa, territori i equitat”.

Dimecres 30 de novembre, a partir de les 9.30 hores, a la Sala Pau Gil de l’antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (carrer Sant Antoni Maria Claret, 167), se celebrarà el “Dia Internacional de la Ciutat Educadora”, amb la jornada de treball “Innovació educativa, territori i equitat”. L’acte serà presidit per l’alcadessa de Barcelona Ada Colau. També hi assistiran la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el comissionat d’Educació de l’Ajuntament, Miquel Àngel Essomba.

Aquesta jornada té com a objectiu aportar reflexió i debat sobre el paper de la ciutat en la innovació educativa, en el paper que pot aportar en el treball amb la comunitat i en la garantia universal del dret a l’educació i l’accés a tots els recursos educatius. “Innovació educativa, territori i equitat” vol ser un espai de reflexió sobre com els projectes d’innovació educativa poden ser instruments imprescindibles per garantir l’equitat educativa, més enllà de quina institució els promogui o quin agents sigui el qui l’implementi, i en aquest marc el concepte de Ciutat Educadora és clau.

Des de l’Ajuntament de Barcelona, per mitjà de de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (àmbit de Drets Socials) i conjuntament amb el Departament Barcelona Ciutat Educadora, s’han organitzat aquestes jornades que van adreçades, principalment, a professionals de l’educació, tècnics i tècniques municipals, AMPA’s, entitats, responsables polítics i tots els agents necessaris en el debat sobre el paper de la ciutat com a context pedagògic i les seves potencialitats.

Programa

*Recinte Modernista antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (c/Sant Antoni Maria Claret, 167)

9-9.30 h.
Recepció, lliurament de documentació i acreditació dels participants.

9.30-10 h. Benvinguda institucional, a càrrec d’Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, i de Laia Ortiz, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona.

Lectura del Manifest del Dia Internacional de la Ciutat Educadora.

10-11 h.
Conferència “La innovació, clau del canvi educatiu”, a càrrec de Joan Majó, vicepresident de la Fundació Bofill i president del Cercle per al Coneixement.

11-11.30 h. Pausa cafè.

11.30-12.30 h.
Diàleg “La innovació educativa: més enllà de l’escola i en clau de ciutat”, a càrrec de Miquel Martínez, professor de Teoria de l’Educació de la Universitat de Barcelona, i Àngel Castiñeira, professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE de la Universitat Ramon Llull.

Modera: Antònia Hernández, directora del Departament Barcelona Ciutat Educadora. Direcció de Serveis Generals. Gerència de Recursos de l’Ajuntament de Barcelona.

12.30-12.45 h
Presentació de la “Taula Tècnica Barcelona Ciutat Educadora”, a càrrec de Margarita Fuertes, tècnica d’Educació Ambiental. Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona, i d’Antònia Hernández, directora del Departament Barcelona Ciutat Educadora. Direcció de Serveis Generals. Gerència de Recursos de l’Ajuntament de Barcelona.

12.45- 14.15 h
Presentació de quatre experiències de la “Taula Tècnica Barcelona Ciutat Educadora”:

“Mengem sa, mengem de mercat”, Promotora del Departament de Comunicació de Mercats Municipals de Barcelona.
“Formació d’agents antirumors a Ciutat Meridiana: el teatre comunitari com a eina clau”, a càrrec de la Marifé Calderón i de Cristina Velasquez,  responsable i coordinadora respectivament del Programa Barcelona Interculturalitat. Direcció de Serveis de Ciutadania i Diversitat.
“Projecte de vida professional”, a càrrec de Lourdes Sugrañes, directora d’Orientació i Formació. Barcelona Activa.
“L’intercanviador”, Espai Jove Garcilaso. Direcció de Serveis a les Persones i Territori del Districte de Sant Andreu.

14.30-16 h
Dinar en xarxa (servei d’àpats a la sala annexa Hipòstila).
Espai creatiu: “Noves xarxes per a la ciutat educadora“.

16-17 h
Visita guiada al Recinte Modernista de l’antic l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

17-18 h
Diàleg “Educació, proximitat i ciutat. Què vol dir innovar en política educativa?”, a càrrec de Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política, fundador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, i d’Aina Tarabini, investigadora i docent de Sociologia de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

18-18.30 h.
Conferència “Innovació, territori i equitat: Ajuntaments compromesos amb l’educació”, a càrrec deMiquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

18.30-18.45 h
Introducció a les experiències d’innovació educativa amb dimensió comunitària, a càrrec de Manel Punsoda, director de Promoció Educativa de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

18.45-20.10 h
Presentació de quatre experiències d’innovació educativa:

“Eines per al canvi educatiu”, a càrrec de Marta Comas i Sàbat, directora de l’Àrea d’Innovació, Programes i Formació del Consorci d’Educació de Barcelona.
“Investigació – acció participativa”, escola Mestre Morera del Districte de Nou Barris i Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, a càrrec de Noemi Rocabert , directora de l’escola Mestre Morera; Pau Jiménez, alumne de l’escola Mestre Morera, i de Bernat Quintana, membre de l’Equip d’Acció Comunitària de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador del projecte d’apoderament i investigació “Recerca – Acció Participativa a centres educatius”.
“Baobab”, a càrrec de la Pilar Lleonart, cap del Servei d’acció territorial d’educació, de la Direcció de Promoció Educativa de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, i Tatiana Hidalgo Fuentes, monitora del Campament Urbà del Projecte BAOBAB, al barri Besòs.
“Projectes singulars amb vessant comunitària”, Xarxa d’Escoles Històriques de Barcelona, a càrrec d’Anna Pérez i Núria Cervera, mestres de l’escola Collaso i Gil, al barri del Raval,  i M. Pau Navarro, mestra de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer, al barri del Poble-sec.

20.10-20.30 h.
Presentació de les idees força de les jornades, a càrrec d’Àngel Castiñeira, professor del Departament de Ciències Socials d’ESADE de la Universitat Ramon Llull, i d’Ernesto Morales, director de l’Escola d’IGOP de la Universitat Autònoma de Barcelona.

20.30 h
Cloenda, a càrrec de Miquel Àngel Essomba, comissionat d’Educació i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona.

Antecedents

L’Assemblea General de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores reunida el mes de març d’aquest any a Lisboa (Portugal) va acordar declarar a partir d’ara el dia 30 de novembre com a Dia Internacional de la Ciutat Educadora. Actualment, l’AICE compta amb més de 480 ciutats en representació de més de 40 països, i Barcelona té la seva presidència des de la seva creació l’any 1994.

Què és una ciutat educadora?

Una ciutat educadora és la que inverteix en l’educació en cada persona, de manera que aquesta sigui cada vegada més capaç d’expressar, afirmar, i desenvolupar el seu propi potencial humà. És interdependent amb la del territori del que forma part i exercita i desenvolupa la funció educadora paral·lelament a les tradicionals (econòmica, social, política i de prestació de serveis), amb la mirada posada en la formació, promoció i desenvolupament de tots els seus habitants.

El coneixement i l’educació esdevenen eixos bàsics per al desenvolupament i la inclusió social. Per això l’administració local projecta sobre l’educació una mirada àmplia, una mirada sustentada en la idea de ciutat educadora, on l’educació esdevé un instrument essencial per al desenvolupament personal i col·lectiu.

Compartiu aquest contingut