El Consell de Coordinació Pedagògica s’amplia amb cinc noves entitats

La tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i el comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, han signat avui els convenis que incorporen cinc noves entitats al Consell de Coordinació Pedagògica de Barcelona, una xarxa educativa que aplega ja 160 institucions i entitats de la ciutat.

El Consell s’encarrega cada any d’oferir als centres escolars més de 4.500 activitats que es programen al llarg del curs, en els àmbits cultural, científic, ambiental, esportiu o solidari, entre molts d’altres. “Aquest programa converteix el conjunt de la ciutat en un espai didàctic, superant els límits de l’aula i enriquint l’aprenentatge dels nens i nenes connectant-los amb l’entorn”, ha destacat Ortiz.

Entre els objectius del Consell, que s’ha anat ampliant cada any des de la seva constitució, hi ha la “millora qualitativa de les activitats ofertades, tant pel que fa a continguts com a la metodologia, l’accessibilitat i la reducció de les desigualtats”, ha explicat. “Volem una ciutat educadora, i això és responsabilitat de tots i totes”, ha afegit Essomba, agraint a les entitats signants la seva incorporació al Consell. Les noves entitats integrants de l’organisme són:

Associació Espanyola contra el Càncer
Organització sense afany de lucre, creada l’any 1953, que té com a missió principal la lluita contra el càncer mitjançant el desenvolupament d’activitats d’informació, prevenció, recerca, formació i prestació de serveis a la persona malalta i la seva família.

L’entitat desenvolupa campanyes i programes d’educació per a la prevenció del càncer. La seva intenció és arribar als centres educatius amb l’objectiu que els nens i les nenes es converteixin en adults responsables que sàpiguen tenir cura de la seva salut i prevenir el càncer. Per això, han elaborat uns programes de formació, a través de sessions a les escoles, que ofereixen informació bàsica sobre comportaments saludables referits a l’alimentació, l’exercici físic, la prevenció del tabaquisme, del consum d’alcohol i de l’exposició solar.

Associació Cultural Viu El Teatre
És una entitat educativa que des de l’any 2006 treballa per promoure les arts escèniques dirigides als infants, amb diferents activitats que desenvolupa al llarg del curs escolar, destacant-ne el projecte Viu el Teatre, amb una programació d’espectacles educatius interdisciplinars, amb funcions al Teatre Poliorama i al CCCB de Barcelona, adreçat a les etapes d’educació infantil i primària.

La Caldera. Centre de creació de dansa i arts escèniques
És un projecte col·lectiu liderat per un grup d’artistes que neix originalment l’any 1995 a la Vila de Gràcia. Ha estat durant 20 anys un centre de creació de dansa i arts escèniques pioner. El nou projecte La Caldera Les Corts neix fruit de l’esperit i de l’experiència de La Caldera original i s’incorpora a la xarxa pública de les fàbriques de creació impulsada per l’Ajuntament l’abril de 2015.

La Caldera vol ser un espai obert on fer possible el desenvolupament de les obres i recerques dels creadors, i alhora treballar per fer accessible i intel·ligible a la ciutadania la gran diversitat de llenguatges i de formes d’expressió artístiques actuals en les arts escèniques contemporànies.

Impulsen el Programa Dansa a les Escoles, que té com a finalitats principals: apropar l’alumnat de les diferents etapes educatives al món de la creació a través de la dansa, mitjançant la programació d’espectacles de qualitat adaptats a la seva edat. Posar a l’alumnat en contacte directe amb els creadors i artistes per conèixer millor la disciplina de la dansa i tots els aspectes que l’han composat, tant artístics com professionals. Aconseguir una visió diferent i més profunda del fet artístic i el món de la creació.

UT Música
És una entitat educativa fundada l’any 2006 (a partir d’UT Centre d’Estudis Musicals, fundat el 1998), que treballa per gestionar i optimitzar els projectes musicals i sòcio-culturals paral·lels a la pròpia activitat lectiva de l’escola. L’objectiu fundacional d’aquesta entitat va ser promoure l’aprenentatge, la creació i la difusió de la música més enllà de les estructures acadèmiques habituals.

UT Música ha dut a terme projectes molt diversos de caire pedagògic, concertístic, compositiu, de formació de professionals de l’ensenyament musical, d’edició de materials didactico-musicals o de creació d’institucions musicals, col·laborant amb l’IMEB en diverses ocasions.

Fundació Cardona Històrica
Fundació que té per objecte l’estudi, la difusió, el coneixement, la valorització social, la conservació, la rehabilitació i la gestió del patrimoni monumental, artístic, natural i documental de Cardona; en especial, la gestió del Parc Cultural de la Muntanya de Sal, a la Vall Salina, inclosa dins del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya.

El projecte educatiu de la Fundació, que es desenvolupa des de l’any 2003, té per objecte divulgar de manera didàctica, adaptada a tots els nivells curriculars i educatius, els espais patrimonials de Cardona que són la Vall Salina i la Muntanya de Sal, el conjunt monumental del Castell de Cardona i el centre històric, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.


Compartiu aquest contingut