Es constitueix el nou Consell de la FP de Barcelona

Amb el canvi de normativa i actualització dels seus membres, el Consell de la FP esdevindrà un espai de representació de l’ecosistema de la formació professional a la ciutat de Barcelona

El 15 d’abril de 2021 es constitueix el nou Consell de la FP de Barcelona, l’òrgan de participació sectorial que acollirà més d’una vuitantena d’entitats que conformen l’ecosistema de la formació professional a la ciutat de Barcelona.

La Comissió de Plenari de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, el 23 de març del 2004, les Normes Reguladores de funcionament del Consell de Formació Professional de Barcelona, depenent de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB), les quals s’han mantingut vigents fins a l’actualitat. Al llarg del 2019 l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona ha actualitzat aquest reglament atenen les demandes i necessitats del sector, per tal de poder comptar amb un consell actualitzat i adaptat a la nova realitat de la formació professional a la ciutat. Finalment, aquest nou reglament va ser aprovat per unanimitat en el darrer Consell Plenari del 2020.

El Consell de la FP esdevé un òrgan de consulta i assessorament, amb caràcter no vinculant, que funcionarà com a plataforma estable de treball dels diferents agents educatius, socials i econòmics que operen a l’entorn local, amb presència d’un teixit d’organitzacions empresarials, centres d’FP (inicial o per a l’ocupació), empreses que participen en la formació (dual i FCT), sindicats, administracions de l’àmbit de l’educació i el treball i l’empresa, universitats, entitats del tercer sector, associacions de famílies i alumnat. També s’hi inclouen sectors estratègics com les TICs.

Aquest Consell  pretén ser un espai participatiu que ajudi a millorar l’oferta de formació professional inicial i per a l’ocupació i adaptar-la molt més a les demandes del mercat laboral més properes, fent de la FP una veritable eina d’ocupabilitat i de millora. A més d’un espai de governança, reflexió i compromís en la construcció d’acords, en implicar tot el teixit socioeconòmic i formatiu en el disseny de les polítiques d’FP, permetent també vincular molt més els centres d’FP amb les empreses i col·laborant en la integració entre l’FP inicial i l’FP per a l’ocupació.

La sessió de constitució del consell, que serà telemàtica, i estarà presidida pel sisè Tinent d’Alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, servirà per posar cara als nous representants  i enfocar el funcionament del consell, que comptarà amb tres vicepresidències, una d’elles associativa.

A més, es presentaran les principals línies de treball per aquests propers anys entre les que destaquen:

  • fomentar la plena continuïtat formativa dels i les joves en els ensenyaments postobligatoris i la continuïtat formativa al llarg i ample de la vida.
  • adequar l’oferta de la FP a les necessitats del sistema productiu de  la ciutat i promoure la inserció laboral dels i les joves.
  • facilitar la formació pràctica en centres de treball i promoure la FP dual per tal de millorar les competències professionals o promocionar i difondre socialment la formació professional com una opció educativa de prestigi.

Després de l’acte de constitució del nou Consell de la FP, a les 17.30 h, tindrà lloc el debat “Nous escenaris a la formació professional. Els reptes a Barcelona”, que comptarà amb la participació de Clara Sanz López, secretaria general de Formación Profesional del Ministerio de Educación y Formación Profesional; Fabian Mohedano, president del Consell Català de Formació Professional; Gemma Verdés, cap de l’Àrea d’Ensenyaments Postobligatoris i de Règim Especial del Consorci d’Educació de Barcelona; Raquel Gil, comissionada de Promoció d’Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona; i Maria Truñó, comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. El debat es podrà seguir en directe AQUÍ.

Compartiu aquest contingut