La 10a Mostra de Recerca Jove dona a conèixer els 30 finalistes dels treballs de recerca de la ciutat.

En el marc de la 10a Mostra de Recerca Jove de Barcelona que es va celebrar ahir al Paranimf de la Universitat de Barcelona es van presentar els 30 treballs de recerca de 2n de batxillerat que han estat finalistes a les mostres i fòrums dels districtes de la ciutat i es van conèixer el noms dels autors i autores dels 10 treballs que han resultat guanyadors en l’edició d’enguany.

Any rere any, aquest acte vol ser un reconeixement a l’esforç dels alumnes i els seus tutors, a més de ser una jornada d’intercanvi perquè professionals i experts en diferents àmbits dialoguin amb els estudiants.

L’acte va arrencar amb la benvinguda la vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona, Mercè Puig, i els parlaments de Mercè Massa, gerent del Consorci d’Educació, i Rosa Artigal, directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d’Ensenyament. També va comptar amb la presència del director de Promoció Educativa de l’IMEB, Joan Coma, i la cap de l’Àrea d’Innovació, Programes i Formació del Consorci d’Educació, Marta Comas. A més d’experts en diferents àmbits de coneixement que han participat com a jurats en la valoració i selecció dels treballs de recerca i tècnics de les diferents administracions (CRP, districtes, …) que han col·laborat en l’organització de les mostres als districtes.

Tres col.loquis per conèixer els 30 treballs finalistes

La part central de l’acte van ser els tres col.loquis que van permetre als nois i noies finalistes presentar, a través de petites pinzellades, els seus treballs i les seves motivacions. Agrupats per temàtiques, aquests tres col·loquis van ser conduits per Lluís Vallvé, tècnic de l’Àrea d’Innovació, Programes i Formació del i referent en temes artístics del Consorci d’Educació; Maria Molins, cap del programa de Cultura Científica de l’Institut Municipal d’Educació i Susana Navarro, tècnica d’innovació del Consorci d’Educació.

En la part final, els 33 autors i autores dels 30 treballs finalistes d’enguany van recollir els diplomes juntament amb els seus tutors i tutores i es van conèixer els noms dels 10 treballs guanyadors.

Els treballs guanyadors han estat escollits per un jurat que es va reunir el passat 18 d’abril al centre de Recursos Pedagògics de l’Eixample i està format per una trentena de professors i catedràtics procedents de centres i universitats de diferents àmbits, directors i directors de centres, representants de museus i institucions culturals i científiques de la ciutat…

Treballs d’una gran qualitat

El jurat, que va posar de manifest un any més la gran qualitat de tots els treballs presentats, en la seva valoració ha tingut en compte criteris com l’originalitat i concreció del plantejament i del tema, la correcció metodològica, l’adequació dels mitjans i tècniques emprades al llarg del treball amb els objectius del treball, la correspondència entre el plantejament inicial (hipòtesi i objectius del treball) i les conclusions a les què s’arriba i el seu rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació de la memòria, l’argumentació i profunditat del continguts i la idoneïtat de les fonts d’informació, entre d’altres.

Enguany, entre els treballs presentats, els quatre àmbits en què es presenten, humanístic i ciències socials, científictecnològic, artístic i transversal, destaquen, entre d’altres, les temàtiques relacionades amb la perspectiva de gènere, la sostenibilitat, el intel•ligència artificial i també les investigacions en ciències de la salut.

10è aniversari de la Mostra de Recerca Jove

Enguany la Mostra ha arribat al seu 10è aniversari i per commemorar-ho es farà un llibre recull dels articles sobre el treball de recerca que s’han anat publicant durant aquests anys, i els 30 treballs finalistes es penjaran en la web del Consorci d’Educació (www.edubcn.cat/cercadortr).

L’objectiu final és potenciar, coordinar i difondre les iniciatives que s’estan duent a terme a la ciutat pel que fa a la recerca en l’educació secundària, i garantir l’accés als recursos que ofereix la ciutat per a l’elaboració de treballs de recerca. En aquest sentit, el Consell d’Innovació Pedagògica posa a l’abast un cercador d’entitats que donen suport i/o recursos per acompanyar el procés de recerca.

Una nit al Cosmocaixa per als autors i autores dels tots els treballs finalistes

Per segon any consecutiu, a més d’un diploma, tots els autors i autores dels 30 treballs seleccionats han rebut com a premi la participació en l’activitat “Una nit al CosmoCaixa”, que tindrà llic la nit del divendres 4 maig al dissabte 5 de maig, en la qual gaudiran del museu amb una sèrie de propostes i activitats.

Els autors i autores dels 10 treballs guanyadors, a més, reben com a premi una tauleta digital.

Compartiu aquest contingut