La Festa de la Ciència arriba a la seva 14a edició

Com a novetat de la segona Biennal Ciutat i Ciència, la catorzena edició de la Festa de la Ciència es durà a terme el diumenge 13 de juny de 10 a 21.30 hores, al Front Marítim de Barcelona. La Festa és el resultat del treball conjunt d’universitats, centres de recerca, altres institucions científiques i les empreses i professionals de la divulgació, que amb les seves propostes confeccionen el programa que enguany compta amb 121 activitats, 187 participants i 95 institucions. La Festa representa la ciència en tota la seva amplitud.

Tallers, demostracions, itineraris, microxerrades, visites guiades i espectacles per a infants, joves i adults, amb la voluntat d’apropar encara més la ciència a la ciutadania. Destacaran temes com la salut i l’ecologia, però també activitats relacionades amb l’astronomia, la intel·ligència artificial, el mar, les matemàtiques, el cervell o l’estret vincle entre l’art i la ciència i també l’important paper de la dona en aquesta disciplina. Aquestes i moltes més disciplines es podran viure en primera persona de la mà dels científics, científiques i professionals de la divulgació en els diversos espais on tindrà lloc aquesta edició.

Un d’aquests espais és el Parc de la Barceloneta, on tindran lloc propostes amb demostracions i tallers com Matèria i materials, on es podran descobrir materials com el grafè, les propietats dels minerals i les partícules que componen la matèria, espectacles al Gasòmetre com Magnetisme bestial, on en Marc Boada sorprendrà amb fenòmens produïts amb imants de gran potència, o Fem màgia amb les matemàtiques, un xou de Sergio Belmonte sobre la connexió entre aquesta ciència i l’il·lusionisme. A tocar del parc, La Fàbrica del Sol ofereix dues visites guiades al seu edifici demostratiu reformat sota criteris de sostenibilitat i que proporciona un munt d’idees per viure de manera més respectuosa amb l’entorn.

Al Passeig Marítim de la Barceloneta, l’Institut de Ciències del Mar és un altre dels espais que acollirà propostes de la Festa. A un dels seus patis tindran lloc les microxerrades, petites píndoles sobre la recerca més actual que enguany s’agrupen en grups de tres. Així, per exemple, en aquesta Festa podrem escoltar microxerrades sobre BiodiversitatIntel·ligència artificial i vida quotidianaCervell  o  Dades: informació i desinformació. També a espais oberts del mateix institut hi tindran lloc tallers i demostracions de temàtica marina, com ara Coneix els taurons del MediterraniMicroplàstics, un petit gran problema o Terratrèmols al fons del mar.

Un altre dels escenaris d’aquesta festa és l’emblemàtic edifici del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. En ell s’han organitzat un munt de tallers de temàtica molt diversa, com Som totes i tots sinestèsics?Descobreix el micromón i desafia la resistènciaKahoot Dones STEAM o Constel·lacions en 3Di demostracions com ADN: matemàtica i mutacionsL’infinit o Medicina i qualitat de vida. I les visites guiades Endinsa’t al PRBB ofereixen l’oportunitat de descobrir l’interior i els laboratoris d’un parc de recerca i quina feina fan els científics i les científiques que hi treballen.

A més, la Festa inclou diversos itineraris pels voltants dels seus espais, com Un tast de natura, per descobrir la biodiversitat amb què convivim a la ciutat, la gimcana científica Explora els sons del mar o el Viatge sensorial vora mar amb el millor sensor: el teu nas.

Aquesta Festa de la Ciència et porta moltes propostes més. Descobreix-les al programa de la Biennal i recorda que totes van amb inscripció. Podràs inscriure-t’hi a partir del dijous 27 de maig.

Més informació

Compartiu aquest contingut