La nova Xarxa d'Espais Familiars de Criança Municipals passa de 16 a 20 espais

Més enllà de les escoles bressol municipals, Barcelona compta també amb una nova xarxa de serveis educatius per a la petita infància i les seves famílies: la xarxa d’espais familiars de criança municipals (EFCM). Aquest servei públic ofereix suport, atenció i acompanyament als infants fins als tres anys i a les seves famílies.

Els espais familiars, que s’inclouen dins del Pla d’educació i criança de la petita infància de la ciutat, es plantegen com un recurs per generar vincles i xarxes de suport i promoure oportunitats de trobada i joc per aquelles famílies i infants que encara no han accedit a l’escola bressol municipal ni llars d’infants privades. A Barcelona, 6 de cada 10 infants menors de tres anys es troben en aquesta situació.

La xarxa inicia el curs amb 17 espais familiars, però abans durant els mesos vinents es preveu que el número augmenti fins als 20 espais, amb la incorporació de dos nous EFCM situats als barris de Trinitat Nova i Porta (al districte de Nou Barris) i un altre al barri de La Verneda i la Pau (al districte de Sant Martí). Els espais familiars estan repartits en diversos barris de la ciutat i ubicats en tot tipus d’equipaments de proximitat: escoles bressol, centres cívics, casals de barri, etc. En total, s’obriran més de 1.200 places per a infants, 500 més que abans de la pandèmia.

El funcionament dels espais familiars de criança

Els espais familiars funcionen a través de sessions grupals setmanals d’entre 14 i 16 famílies i d’una durada d’entre dues o dues hores i mitja amb professionals. Els infants han d’anar acompanyats sempre d’un adult de referència. A les sessions es combina el joc lliure i l’exploració dels infants amb una dinàmica grupal dels adults, els quals, de forma relativament informal, conversen i comparteixen dubtes, estratègies i experiències sobre el procés de criança, amb l’acompanyament i orientació de dos o més professionals.

Dins dels serveis dels EFCM també s’inclou el programa “Nadons en família” adreçat a mares i/o pares d’infants durant el primer any de vida, i que es treballa estretament amb infermeria pediàtrica d’atenció primària de salut.

La inscripció a aquest servei educatiu municipal està oberta al llarg de tot el curs, sempre que hi hagi places vacants i per tant, és una dada variable. Podeu consultar el llistat complet i dades de contacte de cada espai en aquest enllaç o adreçar-vos al correu genèric espaisfamiliars@bcn.cat.

Compartiu aquest contingut