Les demandes dels nens i les nenes de la ciutat tenen resposta

Durant la trobada amb un grup representatiu de nens i nenes de 10 a 12 anys de Barcelona, l’alcaldessa ha donat resposta a les demandes dels nens i les nenes per millorar la ciutat i el benestar de la infància.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha tancat la jornada “La infància i l’adolescència a Barcelona: present i futur” explicant les mesures que ha pres l’Ajuntament i que donen compliment a les preocupacions que els infants de 10 a 12 anys de la ciutat van manifestar durant el procés d’elaboració de l’Agenda dels Infants.

L’Agenda és fruit d’un treball iniciat a finals del 2016 en el marc del programa municipal “Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona”, amb l’objectiu de ser una eina de la ciutat per conèixer i millorar el benestar dels infants.

L’alcaldessa ha destacat les diferents accions que s’han dut a terme en resposta a les onze preocupacions expressades pels nens i les nenes de la ciutat.

1. Més temps amb la família
El procés que s’ha seguit per democratitzar les cures ha portat a la creació de les superilles socials, els espais familiars i de criança compartida. També cal destacar el nou conveni laboral del consistori, en què es donen més facilitats als treballadors per a la conciliació familiar.

2. Menys temps d’estudi i més temps lliure per jugar
S’han renovat 39 àrees de joc, que s’han fet més inclusives i accessibles, i durant el 2019 es crearan dos nous espais cocreats amb els alumnes de les escoles del voltant, al parc de la Pegaso i al parc Central de Nou Barris.

A més, al districte d’Horta-Guinardó els cartells de “Prohibit jugar a la pilota” s’han substituït pels d’“Els infants juguen respectant”.

3. Més seguretat i suport si tenen problemes
En els darrers tres anys s’ha millorat l’enllumenat de 200 carrers, i els autobusos nocturns s’aturen entre parades si això ofereix més tranquil·litat a les persones que tornen tard a casa. També s’ha creat la policia de barri, per donar més seguretat a l’entorn, entre altres, dels infants. S’ha ampliat també el nombre de punts “Aquí t’escoltem” per acompanyar emocionalment els adolescents i joves.

4. Que se’ls prenguin seriosament
S’ha creat la Guia per a la participació dels infants en els serveis i projectes municipals per fomentar la consulta als infants en els projectes que els afecten.

5. Més llibertat i més confiança
S’ha arribat a la xifra de 90 camins escolars perquè els alumnes puguin anar i tornar sols de casa a l’escola. També s’ha reduït l’espai per als cotxes als carrers de la ciutat, i s’ha reforçat el programa Patis Oberts.

6. Que tothom tingui el que necessita
S’ha creat l’Ajut 0-16, de 100 euros al mes, per a les necessitats bàsiques dels infants de famílies amb pocs recursos, i s’ha incrementat un 38% el nombre de beques de menjador escolar atorgades fins a arribar als 27.000 nens i nenes.
També s’ha augmentat fins al 65%, el nombre d’infants que gaudeixen d’ajuts per a activitats esportives i per a la campanya d’estiu.

7. Participar en les decisions de l’escola per canviar les maneres d’aprendre
S’està instaurant una nova manera de treballar en xarxes entre les escoles i els instituts de la ciutat.

8. Lluitar contra l’assetjament escolar i prevenir-lo
S’han incorporat educadors socials en 39 escoles per detectar l’assetjament escolar. A més, la Guàrdia Urbana en fa un taller específic a les escoles.
S’ha creat una taula de treball per prevenir l’abús sexual i s’estan revisant els espais on els infants coincideixen amb els adults per prevenir possibles riscos. També s’està fent campanya en escoles i instituts sobre els riscos d’alguns models de relacions, contra l’assetjament masclista i LGTBI.

9. Hàbits saludables i satisfacció amb el propi cos
S’està ultimant el mapa d’equipaments esportius per saber quines mancances té la ciutat, i s’ha obert l’Espai Konsulta’m de salut mental per a infants i joves.

10. Més vida amb la gent del barri i més espais de trobada
S’han creat quatre superilles en diferents barris de la ciutat perquè hi hagi més espai per al joc, més verd i menys soroll.

11. Una ciutat més verda
Barcelona disposa de 44 hectàrees noves de verd, i el 2019 es posarà en marxa el programa “Barcelona respira”, per millorar la qualitat de l’aire dels centres educatius. També està en marxa el programa Escoles Refugi per reduir la calor als patis i a les aules.

Pregó dels Infants

De cara al pregó de les pròxima festa major d’hivern de Santa Eulàlia  ja s’ha fet l’encàrrec a 887 alumnes de 19 centres educatius, que treballaran coordinadament i faran propostes sobre la participació.

Enguany els infants reflexionaran sobre aquest dret a participar i el seu reconeixement com a ciutadans de ple dret, amb l’objectiu d’animar-los a prendre consciència de la importància que tenen com a protagonistes en la construcció d’una ciutat amable i acollidora.

Compartiu aquest contingut