Menys cotxes i contaminació als entorns de cinc centres escolars de les Corts

El desplegament del programa “Protegim les escoles” s’accelera perquè un centenar de centres de la ciutat acabin l’any amb entorns amb menys cotxes i menys contaminació. L’actuació preveu pacificar els accessos de 66 escoles durant els pròxims mesos, que s’afegiran a les 26 intervencions fetes fins ara.

A les Corts, s’actuarà als entorns de cinc centres escolars:

 • Escola Ítaca
 • Centre Educatiu Santa Teresa de Lisieux
 • Escola Anglesola
 • Escola Bressol Municipal Xiroi
 • Escola Lavínia

La propera actuació es farà entre el juliol i l’agost i beneficiarà 52 escoles de les 66 previstes enguany. Així doncs, s’assolirà un total de 92 equipaments que disposaran d’un espai urbà pacificat amb un aire de més qualitat, més espais de trobada i menys accidentalitat i soroll.

Què s’hi farà?

 • 9.650 m2 d’asfalt es convertiran en espais d’estada.
 • S’eliminaran vuit carrils de circulació.
 • Una desena de carrers donaran prioritat als vianants.

L’actuació als entorns escolars de les catorze escoles restants queda pendent de calendarització.

La selecció d’escoles es decideix en coordinació amb el territori i prioritza infants de 0 a 12 anys, zones amb complicacions de seguretat viària i àmbits amb alta contaminació de l’aire i acústica.

Podeu consultar tots els centres on s’actuarà al web de “Protegim les escoles”.

Pacificació del trànsit i mesures per reduir la velocitat

Les actuacions es basen fonamentalment en tres tipus de mesures: la pacificació del trànsit, la millora de l’habitabilitat i la visibilitat de l’espai. I es fan intervencions tant estructurals com tàctiques, que es combinen i s’adapten a cada cas.

L’entrada a l’espai pacificat se senyalitza amb un logotip horitzontal específic que el visualitza, i les ampliacions de vorera en calçada se senyalitzen amb pintura verda.

Per reduir el trànsit, es disminueix l’espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació i places d’aparcament. I per garantir la seguretat i evitar accidents, la velocitat màxima en tots els entorns escolars es fixa a 30 km/h; a 20 km/h als carrers de la xarxa local, i a 10 km/h als carrers pacificats i d’ús exclusiu de veïns i serveis.

A més, en la línia de disminuir el volum de trànsit a l’entorn dels centres es duran a terme les següents intervencions a carrers que formen part de les vies bàsiques de la ciutat. A les Corts, s’eliminarà un carril al carrer de Numància, des del carrer Diagonal fins a la Travessera de les Corts, per reduir el trànsit als entorns de les escoles Anglesola i Ítaca.

Aire més net i més espais d’estada

La pacificació dels entorns escolars inclou mesures per:

 • Reduir la velocitat de circulació amb coixins berlinesos i noves fases semafòriques.
 • Crear espais plaça d’un mínim de 10 metres de diàmetre amb zones d’estada i de joc.
 • Crear voreres passant per facilitar els desplaçaments a peu.

L’impuls del programa “Protegim les escoles” haurà permès pacificar 92 entorns escolars entre els anys 2020 i 2021 i beneficiar més de 31.000 estudiants i les seves famílies.

El pressupost total de l’actuació per a aquests dos anys és de 5,92 milions d’euros.

Consulta la nota de premsa.

Compartiu aquest contingut