Música i cuina amb vocació social a les escoles municipals de música de Barcelona

El passat 16 de desembre es va presentar “Embolic de tardor, Cantata per a ser cuinada, per a orquestra i cors”, amb recepta i llibret d’Ada Parellada i música d’Albert Guinovart. Una cantata organitzada per l’Escola Municipal de Música Eixample-Joan Manuel Serrat, que forma part d’un menú musical amb vocació social.

L’estrena mundial, preciosa i emocionant, va ser orquestrada per la direcció de l’Escola Municipal de Música Eixample-Joan Manuel Serrat, així com per la reconeguda cuinera Ada Parellada i el compositor Albert Guinovart, i hi van participar alumnat i professorat de l’Escola de Música.

Un menú musical i social

“Embolic de tardor” forma part d’un projecte musical impulsat des de l’EMM Eixample-Joan Manuel Serrat i el projecte de direcció actual, liderat per Paula Carrillo, saxofonista.

El punt de partida va ser la voluntat d’acostar figures de grans compositors catalans a l’Escola de Música i ampliar i actualitzar el repertori d’obres musicals per a l’alumnat amb coneixements bàsics, en un llenguatge més actual, més proper. Però el projecte va anar més enllà fins a trobar la seva vocació social.

Aquest menú musical va començar el procés creatiu fa més d’un any a partir del primer fruit: l’“Amanida Primavera” (2018), una composició basada en una recepta de Jaume Biarnés i llibret i música d’Alberto García Demestres. Biarnés, xef de reconeguda trajectòria professional, vinculat a la Fundació Alícia, melòman i autor del llibre “Quina relació hi ha entre els macarrons amb formatge i Beethoven”, es va posar a treballar amb García Demestres, compositor, interessat en la divulgació de la música actual i dels joves intèrprets, que havia incorporat una recepta de postres apta per a diabètics, de Jordi Roca, a l’òpera “La straordinaria vita di Sugar Blood” (2017).

El resultat de la simbiosi Biarnés-Demestres va propiciar una clara vocació social i solidària al projecte, en vincular música i cuina: es va crear una recepta apta per a infants amb PKU, una malaltia minoritària que condiciona directament l’alimentació de les persones que la pateixen, ja que no poden menjar proteïna, ni animal ni vegetal. Demestres va fer el llibret i va musicar-lo per a cor infantil, gran orquestra simfònica (corda, vents, percussió, arpes, acordions…) i narrador. Un grup de nens del cor va cuinar la recepta en directe i, un cop acabat el concert, es va repartir l’amanida al públic.

L'”Amanida Primavera” va obrir el camí del “menú musical”: quatre moviments, un per a cada estació de l’any, amb quatre xefs i quatre compositors. Junts seran creadors de quatre receptes musicades que pretenen fer una petita aportació per millorar el nostre món a través de la cuina i, evidentment, de la música.

L'”Amanida Primavera” va ser l’entrant. “Embolic de tardor” és el segon plat d’aquest menú. L’Escola oferirà les “Postres d’hivern” i una “Beguda d’estiu” en un futur.

Estrena emocionant

“Embolic de tardor” es va presentar a l’Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, i hi van participar les orquestres de corda Cordal i Bencordats, alumnat de vent, percussió, acordió, piano, guitarra elèctrica i baix elèctric i els cors Crescendo i Teensoul, tots de l’EMM Eixample–Joan Manuel Serrat.

La xef Ada Parellada, molt activa en la lluita contra el malbaratament alimentari, va crear la recepta “Embolic de tardor de pollastre i moniato”, recepta de reaprofitament que ha reconvertit en un llibret divertit i apte per a tots els públics.

L’Albert Guinovart, pianista i compositor, és l’autor de la música, impregnada del seu segell inconfusible. La direcció escènica va ser d’Iban Beltrán i el recitador, l’Albert García Demestres, tots dos participants a l’anterior “Amanida Primavera”. Els professors i les professores de l’Escola també han participat de l’orquestra, barrejats entre els més de 120 nens, nenes i joves dels 10 als 20 anys, alumnes de l’Escola Municipal.

L’espectacle realment va sorprendre el públic assistent, que va poder gaudir de bona música i alhora de missatges que clamaven contra el malbaratament alimentari i el consum responsable. Deia el cor de l’alumnat:

“Malbaratament?
Quin nom tan complicat
Si el voleu escurçar
Digueu, menjar llençat!”

Mentre, el recitador de la peça contestava sàviament dades mundials sobre el malbaratament i exhortava criatures, familiars, amics i assistents a l’espectacle sobre la necessitat i l’emergència de consumir responsablement.

I tot, sense oblidar l’experiència més gastronòmica, la d’acabar el menú musical amb l’embolic de tardor fet presència, el saborós plat de l’Ada Parellada, que vuit nenes del cor van preparar en directe a l’escenari. Un grup de pares i mares de l’escola també van preparar en directe els 400 embolics de tardor que es van repartir al públic després del concert.

Parellada explica com ha viscut el procés de creació: “Li vaig posar el nom d’Embolic de Tardor perquè sempre m’estic embolicant en projectes. I aquest embolic és meravellós: una de les idees més interessants i divertides que he fet mai. Qui m’anava a dir que acabaria escrivint un llibret per a una cantata?”.

“També ha estat tot un repte”, continua Parellada, “pensar una recepta amb el concepte de malbaratament alimentari, un tema que em preocupa molt i que és l’epicentre del projecte. Hem preparat uns embolics (rotllets) per mostrar que es pot fer cuina d’aprofitament saborosa i de temporada. I que es pot fer cuina amb valors i en companyia”. Els rotllets consistien en una recepta de pollastre i moniato rostits, enciam, vinagreta de melmelada de gerds, mostassa, nous i pinyons.

Per la seva part, Paula Carrillo, directora de l’Escola, expressava la seva alegria en acabar el concert. “És un gran luxe que compositors com en Guinovart i Demestres facin composicions per a nens i nenes. I el mateix amb grans xefs com en Biarnés i la Parellada, que són dues primeres figures de la cuina. Vincular professionals de diferents sectors amb el nostre equip educador i l’alumnat ha estat un repte i un plaer”, sentenciava la directora de l’Escola.

Les escoles municipals de música

L’Institut Municipal d’Educació de Barcelona és titular de cinc escoles de música, que disposen d’un equipament propi i estan orientades majoritàriament a promoure l’afició a la música mitjançant la pràctica musical a través del treball en agrupacions instrumentals i/o vocals.

S’hi ofereix un ampli ventall d’activitats per a l’aprenentatge i la pràctica musical en diferents estils, individualment, en agrupació o grups corals, dirigides a totes les edats i capacitats. Després de més de vint-i-cinc anys de trajectòria, les escoles municipals de música s’han consolidat com a referents educatius i de l’activitat musical i cultural a la ciutat.

Compartiu aquest contingut