Retirada ètica de nius de cotorres

Els grans nius de cotorres poden arribar a pesar 200 quilos i comporten riscos per a la seguretat, ja que poden caure damunt dels vianants. També poden trencar o fer malbé l’arbrat i la vegetació. Per això, s’ha establert un protocol per retirar els nius, que s’aplica sempre abans de la poda dels arbres i que garanteix el benestar de les aus.

L’operatiu es realitza revisant les capçades dels arbres per determinar la presència de nius abans d’iniciar les tasques de manteniment de l’arbrat. Es posa una atenció especial quan les actuacions de poda es produeixen durant el període de nidificació de l’espècie més comuna de la ciutat, la cotorreta de pit gris, que s’estén de l’abril a l’octubre. Així ho ha explicat el cap de Gestió de l’Arbrat de Barcelona, Joan Guitart: “En aquest darrer mes, hem actuat en 118 nius. En trobem amb molta freqüència, sobretot en palmeres”, ha especificat.

Sempre que es detecta un niu amb risc de caiguda, el personal el revisa a fons per garantir que no hi hagi ous ni pollets volanders en les diferents cambres. Si el niu està buit, es fa la poda de l’arbre. Si hi ha ous o pollets, són retirats i transportats al centre de recuperació de fauna de Torreferrussa.

El protocol, consensuat amb la Generalitat de Catalunya, compleix la legislació sobre espècies exòtiques i invasores.

Compartiu aquest contingut