Indaguem sobre el so en espais de ciència

Segon cicle d’educació infantil i cicle inicial d’educació primària 

L’objectiu d’aquest curs és facilitar als centres educatius un seguit de recursos i orientacions per a promoure experiències positives d’aprenentatge i acostament a la ciència a través de la implementació de l’organització en espais de ciència a l’aula. El tema central dels espais serà el so i com es pot afavorir la indagació amb els infants per comprendre’l. Quines característiques han de tenir les propostes per què siguin enriquidores pels infants des del punt de vista de la ciència?, amb quins materials?, quins processos d’aprenentatge ens interessa que passin?, quin hauria de ser el nostre paper com adults? Durant el curs es donarà resposta a aquests reptes a partir de l’anàlisi d’experiències i de la creació de noves propostes, d’una manera dinàmica i participativa.

 Sobre aquestes temàtiques durem a terme les següents sessions:

  • Sessió 1 (24/10/19), Com treballem el so en un espai de ciència
  • Sessió 2 (07/11/19), Taller pràctic sobre el so: experimentació, indagació i el paper de l’adult en un espai de ciència.
  • Sessió 3 (21/11/19), Com dissenyar un espai de so: objectius, recursos i materials.
  • Sessió 4 (23/01/20), Gestió de l’aula i pautes d’avaluació.
  • Sessió 5 (13/02/20), Intercanvi d’experiències i seguiment de les propostes que es desenvolupin a les aules.
  • Sessió 6 (27/02/20), Intercanvi d’experiències i seguiment de les propostes que es desenvolupin a les aules.

Formadores: Carme Alemany, mestra i col·laboradora del Grau en Educació Infantil, Fundació Universitària del Bages (FUB). Elena Boadas, professora de Didàctica de les Ciències, de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport, Blanquerna (Universitat Ramon Llull) i Directora d'AULACRAM. Jordi Aloy, d’EduCaixa-Obra Social “la Caixa”.  

Horari: Dijous de 17,45 a 19,45 h.

Llocs: Les sessions 1 i 2 tindran lloc a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). (Plaça d’Espanya, 5. Barcelona). 

Es clourà el curs amb les Fires d’experiències del 31 de març i 1 d’abril de 2020 a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Les Fires són trobades d’intercanvi en les que hi haurà un espai d’exploració lliure de les propostes de ciència elaborades per les i els mestres  del curs, més les propostes del Lab sobre rodes (Umanresa) on podran experimentar l’alumnat de les escoles participants i activitats científiques per a infants de 3 a 7 anys.

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 31 de març i 1 d’abril de 2020 com a dia de sortida amb l’alumnat.

Compartiu aquest contingut