La Terra: un sistema dinàmic.

Cicle mitjà i superior d’educació primària

Les formes del relleu, l’erosió, els terratrèmols, els minerals…. El currículum de Primària n’és ple, d’aquests conceptes, però ¿com podem treballar-los a l’aula d’una forma indagadora i significativa pels infants?    Aquest curs abordarà la Terra com un sistema dinàmic, que canvia contínuament, i explorarà diverses metodologies (de la construcció de maquetes a la simulació dels fenòmens geològics a l’aula) per tal de fer-ne un aprenentatge actiu i experimental de temes com ara la formació de valls i muntanyes, de les roques i d’altes aspectes del nostre medi físic.

 Sobre aquest tema durem a terme les següents sessions:

  • Sessió 1 (23/10/19), Aprendre a investigar i investigar per comprendre el relleu i l’origen de les roques
  • Sessió 2 (06/11/19), Com es formen les roques: modelitzem el cicle de les roques.
  • Sessió 3 (20/11/19), Geologia urbana: l’ús de l’arquitectura per identificar els principals tipus de roca.
  • Sessió 4 (04/12/19), Experiments per treballar l’erosió, el transport i la sedimentació.
  • Sessió 5 (15/01/20), La formació dels paisatge geològic barceloní
  • Sessió 6 (12/02/20), Comuniquem les investigacions sobre geologia 

Formadors: Arnau Amat professor del  Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic). Íngrit Soriguera, professora de geologia i biologia a secundària, professora associada a la Universitat de Barcelona i a la UVic, fundadora de Geòleg.cat. Jordi Vilà., professor associat a la Universitat de Barcelona i a la UVic, fundador de Geòleg.cat.

Horari: Dimecres de 17,30 a 19,30h.

Lloc: Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (passeig Lluís Companys 23, Barcelona

El curs finalitzarà amb els Encontres d’experiències que es realitzaran el 4 i el 5 de maig de 2020, a CosmoCaixa (Isaac Newton, 26). Els Encontres consistiran en diferents congressos científics en els quals l’alumnat presentarà els projectes realitzats, en una mostra de pòsters sobre els projectes elaborats i activitats científiques per als grups dels docents participants.

A cada grup escolar se li assignarà una de les dues dates. Caldrà reservar els dies 4 i 5 de maig de 2020 com a dia de sortida amb l’alumnat.

Compartiu aquest contingut