Com gestionar les finances d’una família monoparental

A Catalunya una de cada quatre llars amb fills és monoparental. Arribar a final de mes no és fàcil per a molta gent, però encara ho és més per aquestes famílies on la responsabilitat d’aconseguir els recursos recau en una única persona. 

En la majoria de casos les llars monoparentals tenen una dona al capdavant, per això s’anomenen també monomarentals. Les dificultats econòmiques per aquestes famílies encara són més grans degut a la inferior taxa d’activitat de les dones i a la bretxa salarial encara existent respecte dels homes.    

Aquestes són algunes recomanacions que poden millorar la gestió financera de llars monoparentals: 

  • Fer un pressupost realista: És important que les famílies monoparentals, que en general tenen menys ingressos, tinguin un pressupost detallat per controlar les seves despeses. Aquest major control les pot ajudar també a prevenir l’endeutament. 
  • Estalviar regularment: Estalviar amb regularitat és difícil quan es disposa només d’un salari per sostenir a la família, però és important que les famílies monoparentals desenvolupin aquest hàbit. Encara que sigui només una petita quantitat, amb l’objectiu d’afrontar despeses imprevistes o posar les bases d’un futur més estable. 
  • Buscar i aprofitar els ajuts públics: Obtenir el carnet de família monoparental pot ser el punt de partida per accedir a diverses ajudes que poden millorar les  condicions de vida en aquestes llars. Les subvencions relacionades amb l’habitatge, els ajuts de menjador escolar, les subvencions per als estudis, les despeses de cangur i les despeses de salut en són alguns exemples. 
  • Involucrar els fills en les finances: És aconsellable que els fills i filles coneguin la situació econòmica familiar i que comprenguin com es gestionen els diners. Això els ajudarà a entendre millor les decisions que es prenen a casa, però també els pot ajudar a gestionar millor els seus recursos en el futur.
  • Assegurar-se adequadament: Tot i que molta gent ho veu com una despesa innecessària, assegurar-se adequadament és especialment important per a les famílies monoparentals. Pot ser interessant estudiar la contractació d’algun tipus d’assegurança de vida o d’incapacitat que garanteixi la protecció de la família en cas d’imprevist.

Gestionar l’economia d’una llar monoparental suposa un repte per a milers de persones (sobretot dones), per això és necessari seguir algunes pautes que permetin preservar-ne la salut financera.  

I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top