Nous permisos per afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral

El Consell de Ministres del Govern d’Espanya celebrat el passat 27 de juny de 2023 va anunciar un conjunt de mesures encaminades a reforçar el dret a la conciliació i la protecció a les persones treballadores.

La nova normativa recull els següents permisos laborals:

  • Nou permís parental per a la cura de fills o menors acollits menors de 8 anys. Aquest permís té una durada màxima de 8 setmanes i es pot gaudir de manera flexible.
  • Ampliació del dret per a l’adaptació de la jornada de les persones amb dependents a càrrec. Cal acreditar la cura de fills majors de 12 anys, el cònjuge o parella de fet, familiars per consanguinitat fins al segon grau o altres persones dependents que  convisquin al mateix domicili.
  • 5 dies retribuïts per a familiars convivents amb treballadors que pateixin un accident o malaltia greu, hospitalització o intervenció quirúrgica sense hospitalització que necessiti repòs domiciliari. Se’n poden beneficiar les persones que convisquin amb el treballador o treballadora que requereix la cura al mateix domicili i també les parelles de fet en l’àmbit del permís, així com familiars consanguinis de la parella de fet.
  • 4 dies retribuïts per absentar-se de la feina per causes de força major. Quan sigui indispensable la presència immediata per motius familiars urgents i imprevisibles (malaltia o accident). 
  • En els permisos per mort del cònjuge, s’equiparen els drets de les parelles de fet amb els dels matrimonis.
  • S’amplia el dret a la reducció de jornada per encarregar-se de la cura directa d’un familiar fins al segon grau de consanguinitat del cònjuge o parella de fet, inclòs el familiar consanguini de la parella de fet, si no existeix cap altre familiar per consanguinitat directa fins al segon grau.
  • S’amplia el dret a la reducció de jornada per a la cura de fills o persones a càrrec amb discapacitat que siguin menors de 26 anys i que tinguin una malaltia greu, quan el grau de discapacitat superi el 65% (acreditat abans de fer els 23 anys).
  • S’estableix un permís remunerat de 15 dies naturals en cas de registre de parella de fet.
  • S’amplien els períodes de suspensió del contracte del progenitor en les famílies monoparentals, en els casos de discapacitat del fill o filla i naixements múltiples.

La nova normativa garanteix que les persones treballadores no puguin ser perjudicades pel fet d’exercir aquests nous drets de conciliació, així com que no hi hagi un tracte desfavorable entre dones i homes per exercir els seus drets de conciliació o corresponsabilitat de la vida familiar i laboral.

I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top