Mòdul 4

4. Estableix objectius d'estalvi

No hi ha estalvi petit. Millor estalviar 5€ que no estalviar res. Allò que importa és crear l’hàbit.

L’estalvi és la part dels ingressos que no gastes. Estalviar consisteix en reservar una part dels ingressos per utilitzar-los més endavant, segons els plans que tinguis pel futur o els imprevistos que puguin sorgir.

4.1 Quins són els avantatges d’estalviar?

Estalviar et permet reservar diners per a les coses importants.
Et dona tranquil·litat, seguretat i una major independència econòmica.
L’estalvi millora les teves condicions de vida presents i futures.

 • QÜESTIONARI 4.1

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

4.2 Com pots començar a estalviar?

 • Fixa un objectiu d’estalvi mensual:
  Has de tenir clar que sempre val la pena estalviar, per petit que sigui la quantitat que et puguis permetre estalviar després d’analitzar el teu pressupost. És més important adoptar l’hàbit que no pas la quantitat que estalviïs. Per exemple: si estalvies 20€ al mes, en un any hauràs reunit els diners que et costarà reemplaçar un electrodomèstic vell quan deixi de funcionar.
 • Tenir un fons d’emergència:
  Els diners que vagis estalviant s’aniran acumulant en un fons que et permetrà fer front a despeses imprevistes o a períodes de caiguda d’ingressos, i evitarà així el cost d’endeutar-te amb un préstec al consum o pagant a termini amb la targeta de crèdit. La recomanació habitual és que aquest fons d’emergència arribi a representar entre 3 i 6 mesos de les teves despeses personals o familiars, de manera que pugui cobrir les teves necessitats durant aquest temps. Acumular tot aquest estalvi no és un objectiu gens senzill, fes-ho de mica en mica.
 • QÜESTIONARI 4.2

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

4.3 Quins hàbits has de desenvolupar per estalviar?

 • Fixar objectius d’estalvi realistes... i anar-los revisant.
 • Establir un objectiu d’estalvi mensual... i complir-lo com si es tractés d’una despesa.
 • Reflexionar abans de fer una despesa.
 • Evitar la compra compulsiva.
 • Realitzar un pressupost personal o familiar... i fer-li seguiment.
 • Quant guanyo realment?
Sovint utilitzem aquesta expressió “guanyar diners” per referir-nos als nostres ingressos. Quan algú ens diu que guanya 900 euros de seguida interpretem que té un sou de 900 euros. En realitat, però, el que guanyem és allò que queda dels nostres ingressos un cop hem afrontat totes les nostres despeses. Per tant, si ingressem 900 euros i ens en gastem 880 euros, el que guanyem són 20 euros. I si en gastem 1.000, perdem 100 euros. El que “guanyes” és per tant allò que no gastes, és el teu estalvi.

Un cop cobertes les teves necessitats bàsiques (habitatge, alimentació, higiene, salut, educació), allò important no és quant ingresses, sinó quant estalvies.

Mira aquesta taula i respon les preguntes.
Nom
Ingressos/any
Despeses/any
Pedro
18.000€
15.000€
Julio
30.000€
35.000€
Sònia
45.000€
45.000€
CARREGANT
 • QÜESTIONARI 4.3

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

 • IDEA
Estalviar no és incompatible amb “viure la vida”. De fet, si desenvolupes l’hàbit d’estalviar, encara que siguin quantitats petites, potser no desapareguin les teves preocupacions econòmiques, però segur que es reduiran, i millorarà el teu benestar personal. Pregunta’t: Com negociem amb la resta de la família quin estalvi fem a casa? Quines són les nostres prioritats? Tenim uns objectius comuns?

Exercici 4. Ajuda’m a estalviar

L’objectiu d’estalviar passa per cuidar els detalls en el teu dia a dia. En aquest exercici et proposem que reflexionis sobre les despeses quotidianes d’una persona, les analitzis, i reflexionis sobre les seves opcions d’estalvi. Veuràs com els petits canvis poden començar a marcar la diferència.

Et presentem un dia en la vida del Leo, un home de 37 anys que diu estar força preocupat per la seva situació econòmica. Viu en parella, té una filla de 6 anys. Sembla que li costa molt arribar a final de mes, i et demana que l’ajudis a estalviar. Què li diries sobre aquestes accions que fa en el seu dia a dia?

CARREGANT
Scroll to Top