Mòdul 5

5. Evita el sobreendeutament

Contraure un deute és molt més fàcil i ràpid que tornar-lo.

5.1 L’endeutament

L’endeutament és un instrument que et proporciona uns diners que no tens, i que després disposes d’uns mesos o anys per tornar a qui te’ls ha deixat pagant a canvi uns interessos. El tipus d’interès és el preu que pagues pels diners que t’han deixat.

En quins moments de la vida t’endeutes?

 • De manera més puntual, quan has de comprar alguna cosa que val molts diners, com un pis o un cotxe, i no tens els diners per pagar-la.
 • Però també de forma més habitual, quan has d’afrontar una despesa qualsevol que no pots pagar. Pensa que pagar amb targeta de crèdit és una forma quotidiana d’endeutar-te.
En qualsevol dels dos casos has d’estar molt alerta. Abans de demanar d’endeutar-te amb un crèdit, segueix les següents passes:
 • Pregunta’t si necessites realment gastar aquests diners. T’estàs endeutant per realitzar una compra prescindible?
 • Estudia en quin moment ho necessites. Pots esperar? Podries estalviar durant un temps i fer la compra més endavant sense endeutar-te?
 • Compara el cost de comprar a crèdit amb el cost de comprar en efectiu. Quin és el preu final de la teva compra comptant els interessos?
 • Si decideixes endeutar-te, analitza a fons si podràs pagar les quotes mensuals del crèdit. Hauràs de prescindir d’alguna despesa necessària per pagar el deute?
La millor prevenció per evitar situacions d’excés d’endeutament és seguir amb rigor aquestes passes. Al mateix temps, no deixis d’estudiar en detall el teu pressupost personal o familiar, amb l’objectiu d’identificar possibles despeses prescindibles que podries retallar i que et proporcionarien el coixí necessari per fer front a futures despeses necessàries.
CARREGANT
 • QÜESTIONARI 5.1

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

5.2 El sobreendeutament

La problemàtica del sobreendeutament sorgeix quan una persona o família porta un temps sense poder pagar els seus deutes. Les causes d’aquestes situacions són diverses. En molts casos coincideixen la caiguda d’ingressos per desocupació o malaltia, amb un excés de deutes.

Quan portes un temps en aquesta situació, les coses poden anar a pitjor, per l’acumulació continuada de quotes impagades i recàrrecs per impagament. Un efecte bola de neu del qual pot resultar molt difícil escapar-se.

Per això, si pateixes sobreendeutament, es recomana seguir les següents passes:
 • No evitis el problema i actua amb el cap fred (controla les teves emocions).
 • Revisa a fons el pressupost personal o familiar. Pots retallar algunes despeses? Pots augmentar els teus ingressos?.
 • Fes una llista dels teus deutes (imports, venciments, interessos, quotes mensuals) i classifica'ls. T’interessa eliminar especialment els deutes amb interès elevat i venciment a curt termini (targetes de crèdit, préstecs al consum).
 • Negocia el deute. Un cop has classificat el deute, pots parlar amb el banc i veure si et pot ajudar a reestructurar el teu deute, de manera que es redueixin les quotes mensuals i la pressió sobre el teu pressupost.
 • Acull-te a la Llei de la Segona Oportunitat. Si res d’això no funciona pots mirar d’acollir-te a aquesta llei que pot arribar a exonerar-te total o parcialment dels teus deutes si compleixes els requisits per ser declarat insolvent i entrar en concurs de creditors com a persona física.
 • QÜESTIONARI 5.2

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

 • IDEA
Comprar a crèdit pot ser una trampa. En el moment de fer la compra potser no paguis res, però pagaràs una quota mensual durant uns quants mesos (o anys) que augmentarà les teves despeses, reduirà la teva capacitat d’estalvi i la teva economia personal i familiar ho notarà negativament. Procura no endeutar-te per comprar coses que no siguin realment necessàries.

Exercici 5. Endeutats/ades

Per evitar el sobreendeutament cal saber distingir entre endeutament raonable i endeutament perillós. En aquest exercici es presenten diversos casos en els quals unes persones amb unes circumstàncies determinades han de prendre una decisió de consum que pot comportar un endeutament, i tu els has d’ajudar a escollir.

Llegeix les exemples següents, on es planteja la compra d’un bé o servei, les opcions de pagament i les circumstàncies de les persones consumidores. Llegeix tota la informació atentament. Hauràs d’escollir un dels mètodes de pagament.

CARREGANT
CARREGANT
Scroll to Top