La infidelitat financera

Els diners són un dels aspectes importants de la vida d’una parella. Hi ha diversos tipus de parella en funció de com gestionen les finances. 

En la majoria de casos, en una parella hi coincideixen tres economies: l’economia comuna i les economies individuals de cadascun dels seus membres. 

És convenient que les parelles dediquin temps a parlar, acordar i organitzar la gestió de l’economia comuna. Quan la gestió dels diners és cosa de dos, s’estableixen objectius comuns i es redueixen les situacions de desequilibri en la presa de decisions relacionades amb els diners.  

Per això, la comunicació i la transparència són essencials a l’hora d’evitar que els diners siguin un problema per a la parella.  

Què és la infidelitat financera?

La infidelitat financera es pot definir com l’ocultació intencionada d’informació sobre qüestions econòmiques que afecten directament una parella.

Alguns exemples poden ser:

  • Mentir sobre els ingressos (salari, canvi de treball, beneficis del negoci, etcètera).
  • Ocultar compres o altres despeses. 
  • Amagar deutes o endarrerir-se en el pagament de les quotes.
  • Deixar diners a familiars o amics sense avisar.
  • Fer inversions sense consultar.

Quan es trenquen els acords a l’hora de gestionar els diners o s’oculten decisions econòmiques que poden posar en perill l’economia comuna es pot parla d’infidelitat financera.

De fet, les disputes econòmiques són una causa habitual de separacions i divorcis i moltes d’aquestes disputes es deuen precisament a la infidelitat financera.

Com prevenir i gestionar la infidelitat financera?

  • Comunicació: Parlar de diners no ha de ser un tema tabú. Se n’ha de poder parlar amb la parella, amb els fills, amb els pares. Tant quan les coses van bé com quan van malament.
  • Identificar els errors: S’han de saber reconèixer les conductes econòmiques que no són adequades i no repetir-les.
  • Establir les metes comunes: Cal concretar les decisions econòmiques que s’han de prendre conjuntament i també aquelles que es poden prendre individualment.
  • Planificació comuna: És aconsellable tenir un pressupost per l’economia comuna. Això permet tenir presents totes les despeses, deutes i objectius d’estalvi que la parella ha d’afrontar conjuntament.

No es tracta de control, sinó de confiança. La clau és evitar prendre decisions que afectin negativament a l’economia i al patrimoni comuns. 

Les finances en parella, quan tenim una economia comuna, s’han de gestionar en parella. 

I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top