Les despeses de llogar un habitatge

Quan busquem un habitatge de lloguer pensem sobretot en quants diners haurem de pagar cada mes al propietari, però el cost real de viure de lloguer va més enllà i inclou altres despeses que també cal tenir en compte. Quan vius de lloguer, les principals despeses a considerar són aquestes: 

  • El preu mensual del lloguer: És la despesa més important, i hauria de suposar un percentatge dels nostres ingressos nets que no afecti excessivament al nostre pressupost. Això vol dir que ens hauria de permetre assumir el seu pagament amb certa tranquil·litat, però està clar que per moltes famílies és difícil complir aquest requisit (sobretot en grans ciutats amb una alta demanda de lloguer com Barcelona). També hem de tenir en compte que la majoria de contractes de lloguer es revisen anualment en base a la variació de l’IPC, i que amb una inflació elevada com l’actual els lloguers poden ser revisats a l’alça de manera notable (tot i que el govern de l’Estat ha limitat aquest increment al 2% fins el 30 de juny)
  • La despesa energètica: Els subministraments (llum, gas i aigua) estan d’actualitat per l’augment del cost de l’energia dels darrers mesos. Aquestes despeses, que poden ser elevades, estan molt condicionades per les instal·lacions que hi hagi al domicili (calefacció, caldera, cuina, certificació energètica) i també pels tipus d’electrodomèstics (alguns consumeixen més que altres). És molt recomanable tenir-ho en compte abans de llogar, i un cop hem llogat també ho és aprofitar els Punts d’Assessorament Energètic de l’Ajuntament de Barcelona per veure “Com pots reduir la factura de la llum?”.
  • Les despeses inicials: Canviar de casa no surt gratis. La mudança, la fiança i les comissions que cobren les agències de lloguer o immobiliàries, la compra inicial de mobiliari i electrodomèstics o la contractació d’una assegurança de llar. És important fer un pressupost previ perquè aquestes despeses no es disparin.
  • El cost de canviar de barri: Finalment, quan la mudança implica també un canvi de barri, és aconsellable estudiar com afectarà a les nostres despeses de transport (combustible, transport pùblic, aparcament), saber quins són els preus dels comerços de la zona, els preus de les escoles (en cas de tenir fills/es), etcètera.
Scroll to Top