Pautes de seguretat a la banca online

La banca online (també anomenada banca digital o banca electrònica) permet realitzar gestions com obrir un compte bancari, efectuar transferències, domiciliacions, pagaments a distància o enviaments de diners, entre d’altres, sense haver d’acudir de forma física a una sucursal bancària.

Les operacions realitzades a través de la banca online es fan de forma immediata, i per realitzar-les necessites comptar amb un dispositiu electrònic amb accés a Internet, com ara un telèfon mòbil intel·ligent, una tauleta o un ordinador.

Per protegir els teus diners, has de seguir una sèrie de pautes per evitar caure en estafes en operar en plataformes bancàries en línia:

  • Crea contrasenyes robustes, combinant números, lletres majúscules i minúscules, i símbols. A més, cal canviar-les regularment, mantenir actualitzats els dispositius i comptar amb un antivirus. No facis servir mai la mateixa contrasenya per a múltiples comptes.
  • No responguis a correus electrònics que sol·licitin informació personal o confidencial, tampoc no obris fitxers adjunts ni facis clic en enllaços. Has de tenir una precaució especial amb els correus falsos que simulen ser enviats per entitats bancàries, sol·licitant dades sensibles o claus de seguretat. Mai no has de proporcionar aquesta informació, ja que les claus són personals i no han de ser compartides.
  • Els contactes malintencionats també poden arribar mitjançant SMS o trucades telefòniques. No facis clic a enllaços de missatges de text que aparentin urgència sense fonament, i no facilitis informació confidencial.
  • Desconfia d’ofertes de serveis bancaris en línia, encara que afirmin que estan autoritzades. Sobretot quan presentin adreces incompletes o inexistents, utilitzin números de mòbil com a únic mitjà de contacte, o tinguin prefixos no espanyols. Aquestes acostumen a ser pàgines web fraudulentes.
  • No et creguis les ofertes de finançament o inversió summament atractives d’entitats situades a països llunyans i de difícil verificació. Aquestes entitats acostumen a ser fictícies i podrien sol·licitar transferències de diners que mai no es recuperaran.

Darrere de termes com phishing, smishing i vishing s’amaguen estratègies dissenyades per enganyar-nos mitjançant suplantació d’identitat i enllaços maliciosos. Per això, és crucial que adoptis aquestes mesures preventives.

Recorda que si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top