Què faig si em toca la loteria de Nadal?

El 22 de desembre es celebra el sorteig de la loteria de Nadal, el joc d’atzar més seguit arreu d’Espanya, on la majoria de la població compra alguna participació.

De fet, segons la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, l’any 2021 cada persona a Espanya es va gastar 66 euros de mitjana en la rifa de Nadal. Això suposa aproximadament un 5% d’un salari de 1.300 euros nets mensuals (la retribució més habitual a l’Estat). 

La majoria de persones comprem participacions mogudes per la il·lusió, la tradició i també per una certa pressió social. 

Ningú no vol quedar fora del possible premi, tot i saber que les possibilitats de guanyar són molt petites. Només 13 de cada 100.000 números resultaran guanyadors amb els principals premis (un primer, un segon, un tercer, dos quarts i vuit cinquens), i un 5% dels números tindran algún premi (generalment menor). 

Des d’una perspectiva de la gestió de l’economia personal i familiar, la compra de qualsevol participació en rifes o loteries és una despesa extraordinària que hem de controlar i pressupostar

En aquest cas, és recomanable marcar-nos un límit que no hauria de superar en cap cas el 5% dels nostres ingressos de desembre.

Com hem vist, la probabilitat de guanyar un gran premi a la loteria de Nadal és molt baixa, però no és impossible. Què podem fer si ens toca?

En primer lloc, abans de cobrar el premi:

  • Comprovar que realment tenim el número premiat (ho podem fer en una administració oficial de loteria).
  • Ser discrets per evitar ensurts, possibles robatoris o furts.
  • Guardar bé el dècim fins al seu cobrament i cobrar-lo el més aviat possible. Si el premi és inferior a 2.000 euros es pot cobrar a qualsevol administració de loteria. Si el premi supera els 2.000 euros s’ha de cobrar en una de les entitats bancàries associades a Loteries i Apostes de l’Estat.
  • A l’hora de cobrar el premi a l’entitat financera, hem d’identificar a totes les persones premiades i el percentatge de participació al dècim, per tal de fer el repartiment correctament i evitar que Hisenda ho consideri una donació.
  • En quant als impostos, haurem de pagar un 20% pels imports superiors a 40.000 euros. Els premis inferiors a 40.000 euros no tributen. Per exemple, si tenim un dècim del primer premi ens tocaran 400.000 euros, els primers 40.000 euros estaran lliures d’impostos i Hisenda es quedarà un 20% de l’import restant. Per tant ens quedarà un import net de 328.000 euros.

En segon lloc, quan ja tenim els diners:

  • Tenir molt clar que és un ingrés extraordinari i puntual.
  • S’ha de planificar l’ús que es farà d’aquests diners, per evitar un excés de despeses impulsives que ens facin perdre l’oportunitat de millorar la nostra situació econòmica.
  • Ampliar el nostre fons d’emergència. Si no ho tenim encara, es recomana disposar d’un fons equivalent a 6 mesos de despeses, que ens permeti fer front a imprevistos.
  • No gastar sense control ni invertir sense informació i/o coneixements suficients.
  • No deixar de treballar, per evitar quedar-nos sense ingressos regulars. Guanyar un premi important de la loteria ens pot permetre replantejar-nos el futur laboral, invertir temps i diners en la nostra formació i fins i tot posar en marxa un negoci propi.

I si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.

Scroll to Top