Entre la plaça de les Glòries i el passeig de Sant Joan, i amb part de l’avinguda Diagonal i la Meridiana, s’alça el Fort Pienc. El barri, que està a dues passes del cor de Barcelona, es coneix per tenir un alt índex de població jove i per disposar de dues de les joies més importants de la ciutat: el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i l’Auditori. Aquests grans equipaments de ciutat conviuen amb altres petites sales de teatre, com El Timbal, el Versus i l’Eòlia.

La plaça del Fort Pienc, amb el mercat, la biblioteca i el centre cívic, és el punt neuràlgic del barri.Fes clic per ampliar la imatge

La plaça de Fort Pienc, amb el mercat, la biblioteca i el centre cívic, és el punt neuràlgic del barri.

La plaça de Fort Pienc és un lloc important de socialització, amb equipaments com el centre cívic, l’escola de primària, l’escola bressol i el mercat municipal.

El Fort Pienc, a més de ser conegut per l’oferta cultural que ofereix, també destaca per tenir l’estació del Nord, un dels espais neuràlgics més transitats de la zona. Durant el passat industrial i ferroviari del barri, aquesta antiga estació de trens va ser un dels punts de comunicació més importants de Barcelona amb la resta del territori català. Després de tancar-se el 1972, es va reformar per donar lloc a l’actual estació d’autobusos, on cada dia fan parada centenars d’autocars amb diferents destinacions nacionals i internacionals.

L’estació del Nord.Fes clic per ampliar la imatge

L’estació del Nord.

Joaquim Mallén, president de l’Associació de Veïns del Fort PiencFes clic per ampliar la imatge

“Bona part dels equipaments que tenim avui són resultat de les reivindicacions que vam fer des de l’Associació a la darreria dels setanta.”

Joaquim Mallén, president de l’Associació de Veïns del Fort Pienc

Espais veïnals de trobada

A tocar de la façana sud de l’estació del Nord, s’alça un parc de més de tres hectàrees amb taules de ping-pong, zona de jocs infantils, àrea de gossos i altres serveis per a les persones veïnes del barri. “El parc de l’estació del Nord és l’espai verd més important que tenim”, diu el president de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, Joaquim Mallén, que també comenta que la gent fa molt d’ús dels interiors d’illa. A la façana nord de l’estació, el desembre del 2018 es va inaugurar la plaça d’Anna Lizaran, un nou espai de trobada per al veïnat amb nom de dona.

Mallén destaca la plaça de Fort Pienc com un altre lloc important de socialització, i remarca les instal·lacions que hi ha: el centre cívic, l’escola de primària, l’escola bressol i el mercat municipal.

Tot i que hi ha hagut moltes millores pel que fa als equipaments, des de l’Assemblea Oberta de Barri, una altra entitat veïnal, diuen que encara hi falta un servei de pediatria, perquè les opcions que tenen avui dia impliquen agafar el transport públic o privat i és necessari un servei de proximitat.

Des de fa uns quants anys, al cantó sud de la plaça de les Glòries, hi ha el Mercat dels Encants o Fira de Bellcaire, el més antic de Barcelona, on es venen antiguitats i articles de segona mà.

El Mercat de Pagès de la plaça d’André Malraux Fes clic per ampliar la imatge

“Al Mercat de Pagès es ven menjar de proximitat, sense intermediaris, i pots parlar directament amb els productors.”

El Mercat de Pagès de la plaça d’André Malraux

El comerç i els mercats omplen els carrers de vida

D’altra banda, com a propietari d’una llibreria al Fort Pienc, Joaquim Mallén realça que hi ha una gran varietat comercial i que molts veïns viuen i treballen al mateix barri. Per sobre de tot, però, destaca el vincle que hi ha entre els comerciants i els habitants de la zona. Aquesta bona relació també la valora molt positivament l’Assemblea de Barri, que remarca les relacions humanes que es teixeixen el segon i el quart divendres i el primer i el tercer dissabte de cada mes, en què se celebra el Mercat de Pagès a la plaça d’André Malraux.

Un altre mercat que hi ha és el dels Encants o Fira de Bellcaire, el més antic de Barcelona, on es venen i se celebren subhastes d’antiguitats i articles de segona mà. Actualment, està situat al sud de la plaça de les Glòries, sota una moderna estructura futurista que ofereix un sostre d’acer inoxidable i vidre que es converteix en tot un joc de miralls.

Hi ha una xarxa veïnal amb molta energia, la qual s’espera que es consolidi amb l’espai Transformadors, que serà un casal de barri.

El Mercat dels EncantsFes clic per ampliar la imatge

El Mercat dels Encants

El Teatre Nacional de CatalunyaFes clic per ampliar la imatge

El Teatre Nacional de Catalunya

Teixir connexions

Al barri també tenen lloc diferents celebracions, com la festa de l’Any Nou Xinès o la Festa Major. La primera ha rebut, aquest 2019, la menció especial dels Premis Ciutat de Barcelona com a exemple de treball comunitari des d’una mirada transversal i de cohesió social. D’altra banda, la Festa Major, que té lloc la primera setmana de juny, fa molt de temps que se celebra amb diferents espectacles, com el correfoc i l’actuació castellera, segons explica Maite Alonso de Medina, membre de la xarxa d’intercanvis Banc del Temps. Des d’aquesta comunitat, formada per gent veïna, s’intercanvien serveis, coneixements i habilitats, de manera individual i grupal i sense diners, ja que totes les activitats tenen el mateix preu: el temps que s’hi inverteix.

Des de l’Assemblea de Barri, destaquen que hi ha una xarxa veïnal amb molta energia, però remarquen que calen més espais on reunir-se, perquè hi ha una gran mancança en aquest sentit. Celebren, però, que el mes de setembre de 2019 es disposarà d’un nou espai a l’equipament de Transformadors, que hi haurà un casal de barri a més d’altres serveis, i, alhora, esperen que serveixi per conservar viu l’associacionisme que sempre s’ha mantingut, tot i la falta de llocs de trobada. “És una zona amb molta energia”, asseguren, però falta que es consolidi.

El parc de l’estació del NordFes clic per ampliar la imatge

El parc de l’estació del Nord

L’Auditori de BarcelonaFes clic per ampliar la imatge

L’Auditori de Barcelona