La Dreta de l’Eixample és l’àrea més cèntrica de Barcelona i s’hi troben punts de trobada importants, com ara la plaça de Catalunya, la plaça d’Urquinaona i el passeig de Gràcia. Aquesta zona, delimitada pels carrers de Nàpols i de Balmes als extrems, i que fa frontera amb els districtes de Gràcia i Ciutat Vella, és el barri per excel·lència del modernisme català. L’atractiu li ve donat per edificis com la Pedrera o la Casa Batlló, obres d’Antoni Gaudí declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que atrauen milers de turistes cada any.

01-	Interior d’illa de Laura Albèniz Fes clic per ampliar la imatge

Interior d’illa de Laura Albèniz

Els veïns i veïnes de la zona se socialitzen en espais com ara el Mercat de la Concepció, el passeig de Sant Joan, els interiors d’illa o el Centre Cultural La Casa Elizalde

“És un dels barris amb més atractiu patrimonial”, explica el president de l’Associació de Veïns i Veïnes (AVV) de la Dreta de l’Eixample, Jaume Artigues, que també en destaca la centralitat. “Les grans places que té són places de tota la ciutat”, afegeix, ja que són el nucli de la capital catalana i un punt de trobada per a molts ciutadans. Els veïns i veïnes de la zona, doncs, se socialitzen en altres espais com ara el Mercat de la Concepció, el passeig de Sant Joan, els interiors d’illa o el Centre Cultural La Casa Elizalde.

Jaume Artigues, president de l’AVV Dreta de l’Eixample:Fes clic per ampliar la imatge

“El passeig de Sant Joan és un espai de trobada per als veïns que ha agafat molta empenta després de la seva reforma i l’enjardinament.”

Jaume Artigues, president de l’AVV Dreta de l’Eixample

De residències burgeses a centre econòmic

La localització estratègica que té el barri i la bona comunicació amb la resta de la ciutat a través de la xarxa de transport públic fa que hi hagi una gran concentració d’oficines, comerços i bars. Segons Xavier Llobet, president de l’eix comercial Cor Eixample, s’hi troben “botigues úniques que no hi ha en altres llocs, especialitzades en un producte o servei”. També explica que cada vegada hi ha més franquícies i més restauració i que el principal repte de futur és “augmentar les vendes al turisme i dotar de tecnologia els establiments”. L’activitat econòmica del sector dels serveis, concentrada sobretot a la zona més central entre els carrers de Roger de Llúria i de Balmes i l'entorn del passeig de

Gràcia, converteix el barri en un dels centres comercials més importants de la capital catalana. Aquest tipus d’activitat ha anat guanyant pes en detriment del caràcter més residencial que tenia a l’inici, quan es va construir el primer grup d’habitatges a l’actual encreuament dels carrers del Consell de Cent i de Roger de Llúria. La Dreta de l’Eixample va ser la primera zona que es va edificar després de l’aprovació del Pla de reforma i eixample de Barcelona el 1859, en què es va decidir ampliar la capital més enllà de les muralles de Ciutat Vella.

A l’inici va agrupar famílies de classe benestant i burgesa. “Les cases eren grans i la vida es feia de portes endins; no passava com a Ciutat Vella, on es feia servir molt l’espai públic perquè les cases eren més petites”, explica Jaume Artigues, president de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample, que considera que sempre ha estat “una zona més aviat conservadora”.

La Fira Modernista se celebra durant l’última setmana de maig i la primera de juny i es fan moltes activitats, concerts i jocs a diferents zones.

Pati de la Casa ElizaldeFes clic per ampliar la imatge

Pati de la Casa Elizalde

Fes clic per ampliar la imatge

La Pedrera, un dels edificis més emblemàtics de la Dreta de l’Eixample.

Una comunitat amb un alt nivell cultural i musical

“Hi ha una xarxa molta bona de biblioteques públiques a tot el districte”, diu el representant de la parròquia de la Concepció, Carles Salat, que considera que la Dreta de l’Eixample és un barri molt culte i amb molta vida musical. N'és un exemple el centre d'educació primària de la Concepció, l'única escola pública d’ensenyament obligatori de la ciutat que imparteix entre quatre i cinc hores de música a la setmana. La professora de música del centre, Àngels Graells, assegura que els alumnes acaben la primària “sabent tocar perfectament un instrument, i sovint fan actuacions al carrer”.

“Els alumnes de sisè fan una batucada per celebrar el carnaval i totes les big bands de l’escola toquen a la Fira Modernista, que es fa durant la festa major”. Graells diu que tenen molt bona rebuda per part de tots els veïns i les veïnes durant aquesta festivitat, que és la més important del barri. Se celebra durant l’última setmana de maig i la primera de juny i es fan moltes activitats, concerts i jocs a diferents zones, com ara el passatge de Bocabella, el claustre de la parròquia de la Puríssima Concepció o el Mercat de la Concepció. A més, hi ha parades al carrer de Girona i a l’avinguda Diagonal que homenatgen l’era modernista amb gent vestida d’època.

La Dreta de l’Eixample combina l’essència del barri amb l’essència de la ciutat i manté el comerç de proximitat en espais com el carrer de Girona i el Mercat de la Concepció.

El passeig de GràciaFes clic per ampliar la imatge

El passeig de Gràcia

El passeig de GràciaFes clic per ampliar la imatge

Interior del Mercat de la Concepció

Un barri benestant que conserva la seva “essència”

Encara que és una de les zones més turístiques de la ciutat, la Dreta de l’Eixample manté el comerç de proximitat en espais com el carrer de Girona i el Mercat de la Concepció. Des del mercat asseguren que volen ser “la plaça” del barri, un espai de trobada on els veïns i les veïnes puguin comprar, xerrar i gaudir d’una experiència gastronòmica i social. El vicepresident de l’Associació de Veïns i Veïnes i Amics i Amigues del passeig de Sant Joan, Lluís Castañeda, explica que el passeig és un dels altres espais importants de socialització, i que vetllen per mantenir-lo en bon estat. Així mateix, comenta que fan “campanyes a les escoles perquè els més petits respectin les zones enjardinades que té”.

Castañeda defineix la Dreta de l’Eixample com un barri “tranquil, benestant i envellit” i amb uns preus de lloguer cars; unes característiques amb què estan d'acord la majoria de representants de les altres entitats. Montse Sistach, presidenta de l’Associació per la Dona Efectiva, diu que tenen la sort que el local “és propietat de l’entitat perquè, si no ho fos, no podrien pagar el lloguer”. Sistach, però, agraeix que la institució es trobi en una de les zones més cèntriques de la ciutat perquè ha facilitat que sigui un punt de trobada de dones de tot Barcelona i no només d’aquesta zona. La Dreta de l’Eixample, doncs, combina l’essència del barri amb l’essència de la ciutat.

Montse Sistach, (dreta) presidenta de l’Associació per la Dona Efectiva Fes clic per ampliar la imatge

"A la nostra associació sempre hi ha vingut gent de tot Barcelona perquè és una zona molt cèntrica i s’hi arriba bé amb metro i autobús.”

Montse Sistach, (dreta) presidenta de l’Associació per la Dona Efectiva

Plaça d’Urquinaona.Fes clic per ampliar la imatge

Plaça d’Urquinaona