La cooperativa de ferralla i electrodomèstics Alencop ja dóna servei a tot l'Eixample

04/10/2018 - 13:09 h

Sostenibilitat. La cooperativa Alencop, que treballa amb persones en situació de vulnerabilitat, estén a tot el districte de l'Eixample el servei gratuït de recollida de ferralla i electrodomèstics.

Alencop és una cooperativa d’iniciativa social creada el 2015 per assegurar unes condicions de treball i de vida dignes d’un col·lectiu en situació vulnerable. Enguany han estrenat una nau industrial al Bon Pastor i també treballen a l'espai Millor Que Nou de reparació d'objectes, al carrer de Sepúlveda. Fins ara la cooperativa, formada per persones de l'Àfrica subsahariana, oferia serveis a tres districtes de la ciutat: Sant Martí, Sant Andreu i els barris de la Dreta de l'Eixample, el Fort Pienc i la Sagrada Família. Des del 8 d'octubre amplia l'activitat a la resta de barris del nostre districte, tota l'Esquerra de l'Eixample i Sant Antoni, i s'estén també a Sants-Montjuïc (excepte la Zona Franca).

La recollida de ferros, derivats i tota mena d’aparells elèctrics o electrònics es pot sol·licitar per telèfon al 93 611 92 01 o enviant un correu electrònic a info@alencop.coop. El servei és gratuït per a particulars, excepte que es tracti de neveres o congeladors, que es recullen amb el camió i té un cost mínim de 10 € (o una mica més en domicilis sense ascensor a partir de la tercera planta). Si no, normalment la recollida es fa amb bicicletes elèctriques de càrrega, segons el volum del material que s’hagi de recollir.

L’horari d’atenció i de recollida de material és de dilluns a divendres de 9 a 20 h. Per a les empreses i entitats, hi ha la possibilitat d’ajustar el servei a les seves necessitats; per a això cal concertar una trobada comercial prèvia. De fet, Alencop també ofereix un servei de buidatge integral de naus, locals i pisos, adaptat a les necessitats de cada client i a les condicions del local.

Treballant per la sostenibilitat

Amb l’objectiu d’allargar el cicle de vida dels electrodomèstics, Alencop també disposa d’un servei de reparació d’aparells electrònics, fent possible la seva reutilització. Un cop reparats, es comercialitzen a la botiga d’aparells de segona mà que hi ha la nau del Bon Pastor. A més, s’hi està adequant un espai on la ciutadania podrà reparar els seus electrodomèstics amb les eines i l’assessorament d’experts, com ja es fa a l’espai Millor Que Nou del carrer de Sepúlveda.

Alencop trasllada la ferralla i els electrodomèstics que no resulten massa voluminosos amb bicicletes elèctriques que compten amb un espai de càrrega. Aquesta flota sense emissions contaminants també ofereix serveis de transport a entitats, empreses i administracions dins d’un radi de 6 km.

Més enllà de l’impacte en la sostenibilitat mediambiental del territori, l’objectiu de la cooperativa és afavorir la integració social i la capacitació econòmica de les persones en situació de vulnerabilitat. Alencop regularitza la situació dels seus membres mitjançant contractes de treball, a més de satisfer-ne les necessitats bàsiques, d’habitatge i de formació.

El suport i acompanyament municipal a la cooperativa Alencoop no és una intervenció aïllada. S’emmarca en un programa que vol treballar polítiques d’inclusió per col·lectius en alt risc d’exclusió mitjançant l’emprenedoria cooperativa.