ATMOOs i Enlaira't: dos projectes per visibilitzar la contaminació entre els adolescents

26/03/2018 - 17:22 h

Estudiants de secundària de l'Eixample estan treballant en el repte d'aconseguir un aire més net i saludable a través de dos projectes: ATMOOs i Enlaira't.

La contaminació ens afecta a tots, per aquest motiu hem de començar a conscienciar-nos en buscar solucions. Estudiants de secundària de l'Eixample estan treballant en el repte d'aconseguir un aire més net i saludable a través de dos projectes: ATMOOs i Enlaira't.

 

ATMOOs  és un dels projectes seleccionats en la prova pilot dels pressupostos participatius de l’any passat per treballar el tema de la contaminació atmosfèrica en els instituts del districte. Un projecte de ciència ciutadana en què hi participen alumnes dels 5 instituts públics de l’Eixample i que ens permetrà conèixer els seus hàbits de mobilitat i la seva petjada ecològica.

En una primera fase, els alumnes han introduït en la web d’ATMOOs les dades del seu trajecte habitual (anada i tornada) entre el centre i casa seva i el mitjà de transport utilitzat. Un cop recollida aquesta estadística i amb els recursos científics que el web posa a disposició dels alumnes, els instituts podran fer treballs a l’aula explotant aquesta informació o introduir aquest coneixement en projectes en què hi treballin.

ATMOOs també té la seva aplicació mòbil lligada al web i permet fer simulacres de trajectes que no quedin recollits en l’estadística per què els alumnes comprovin les diferents emissions segons el tipus de transport utilitzat. L’eina contribueix a aportar dades a la comunitat científica i al propi Ajuntament, ja que es podria fer servir per altres col·lectius o per testejar la petjada ecològica d’alguns esdeveniments.

Enlaira’t

El projecte Enlaira’t té com a objectiu millorar el coneixement sobre la contaminació atmosfèrica i els efectes sobre la salut, sensibilitzar sobre la importància de la qualitat de l’aire i innovar per resoldre aquest repte amb creativitat. És també una oportunitat per difondre la campanya #menyscotxesméssalut de la Plataforma de la Qualitat de l’Aire.

El repte va començar amb unes primeres sessions en les quals els alumnes van elaborar uns mapes mentals per definir què és la contaminació atmosfèrica i com ens pot afectar. En un segon pas que s’està desenvolupant ara, els alumnes han de realitzar un projecte de recerca sobre el tema en el seu entorn més proper, comptant amb materials didàctics específics que els ajudaran a portar a terme la seva recerca. Per últim, el 3 de maig, tots els participants es reuniran en un congrés per posar les seves investigacions en comú i avançar col·laborativament, a més de poder sentir i demanar respostes a dos dels grans experts en contaminació de l’aire a nivell europeu: Xavier Querol i Jordi Sunyer.

La primera edició d’aquest projecte, que es pretén replicar en altres poblacions, compta amb 300 estudiants de secundària (ESO, Batxillerat i graus formatius) de 10 instituts de Barcelona, entre ells el Jaume Balmes i el Poeta Maragall. Les seves reflexions es poden seguir a les xarxes socials a través del hastag .

Més informació