El Dominical de Sant Antoni, Eroica Caffè i Back to Eco, Premis Mercats i Comerç 2019

25/10/2019 - 12:10 h

Comerç i mercats. El Premi Comerç de Barcelona 2019 va viure una gala d'entrega de premis plena de sorpreses. Descobreix els premiats!

El Born Centre de Cultura i Memòria va acollir ahir la 22a edició dels Premis Comerç de Barcelona 2019 en un acte que reuní més de 350 persones.

Els guardons, que reconeixen la contribució del comerç de proximitat i de qualitat a la innovació i dinamització comercial de la ciutat, s’han atorgat conjuntament amb el Premi Mercats de Barcelona. Entre els premiats d’aquest 2019 hi ha dos establiments de la Dreta de l’Eixample: Eroica Caffè Barcelona i Back To Eco. També s’ha premiat a Panes Creativos, de Nou Barris, i al xarcuter Josep Escofet,. Les tres mencions especials han recaigut en el comerciant Sergi Calafell, Freeel Electric Bikes i l’Associació d’amics i comerciants de la plaça Reial.

El Premi Mercats de Barcelona Jordi Maymó va guardonar la Cansaladeria Francesc Miravitlles del Mercat del Besòs (Premi a la millor iniciativa individual d’un establiment d’un mercat municipal) i l’Associació Professional del Mercat del Llibre Dominical de Sant Antoni (Premi a la millor iniciativa col·lectiva per a la dinamització d’un mercat municipal de la ciutat de Barcelona). El jurat va valorar la tasca que duu a terme l’associació adaptant-se als nous temps sense renunciar a l’essència del mercat, tot donant al visitant un valor afegit a aquest singular espai de trobada barceloní.

Premi al Comerç Sostenible. Barcelona destaca per la seva aposta per la sostenibilitat ambiental. És per això que el jurat va decantar-se, en aquest àmbit, per Back To Eco, un establiment de l’Eixample que transforma texans vells en nous productes tèxtils (bosses, motxilles o samarretes) a través de criteris sostenibles i de producció local. D’aquesta manera, es contribueix a l’economia circular i es promou, a més, la integració de persones amb risc d’exclusió social.

Premi al Comerç de Proximitat. Per tancar l’acte, s’entregà aquest guardó a un establiment que, tot i que només fa un any que està en marxa, reuneix tot allò que caracteritza un comerç de proximitat. És Eroica Caffè Barcelona, un local que fusiona gastronomia, cultura i ciclisme en una cosa més que un punt de trobada per prendre cafè de tradició italiana, perquè també reuneix apassionats de les bicis clàssiques de la nostra ciutat.

A la gala, van assistir-hi comerciants, representants dels eixos i associacions comercials i entitats de la ciutat, juntament amb membres del govern municipal encapçalats per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni, i la regidora de Comerç, Mercats, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín. 

El comerç és la sang que irriga el cor. És el motor de la ciutat i el batec que ens uneix”. Amb aquestes paraules, la periodista Cristina Puig, conductora de la cerimònia, va iniciar el discurs de presentació. Abans, la ballarina Eli Marcos, al so d’un violoncel, va evocar el comerç que desperta la vida a la ciutat en un emotiu i vitalista acte d’obertura acompanyat pel reconegut malabarista Kerol, que va oferir un toc de màgia al llarg de tota la gala. 

En un discurs inicial afectuós, Cristina Puig insistia: “Vosaltres, els comerciants, sou el batec de la ciutat”, abans de donar pas a l’entrega dels guardons: sis premis i tres mencions especials a comerços, associacions i personalitats destacades. 

Finalment, i després del discurs de tancament de l’alcaldessa, Ada Colau, una gran foto de grup amb tots els premiats va cloure un acte que va fer palès, un any més, que els Premis Comerç de Barcelona són més que una oportunitat per distingir els comerços i els mercats de Barcelona. Són un recordatori que el comerç de proximitat a la ciutat batega més fort que mai.